Belediye başkanı Cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir mi? Belediye başkanları istifa mı edecek? Yasal engel var mı?

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayını açıkladı. İyi Parti krizinin çözümünün ardından CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi Altılı Masa olarak yeniden bir araya geldi. İyi Parti’nin masada öne sürdüğü Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanabileceği ifadesi kabul edildi. Peki, Belediye başkanı Cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir mi? Yasal engel var mı? İşte detaylar…

Belediye başkanı Cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir mi? Belediye başkanları istifa mı edecek? Yasal engel var mı?

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İyi Parti’nin masaya dönüş şartı olan İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanabileceği ifadesi yol haritasının açıklandığı metinde yer aldı. Şimdi de akıllarda Belediye başkanı Cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir mi? Belediye başkanları istifa mı edecek? Yasal engel var mı? Belediye başkanı istifa ederse yerine kim gelir?  soruları var.

BELEDİYE BAŞKANI CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLABİLİR Mİ?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 6'lı Masa tarafından cumhurbaşkanı yardımcısı olarak açıklanmasının ardından belediye başkanlığından istifa etmeden bu göreve atanmalarının mümkün olmadığı iddiası konuşulmuştu.

İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, belediye başkanlığı ile cumhurbaşkanı yardımcılığının aynı anda olmasının anayasadaki idari vesayet ilkesi ile çelişmediğini vurgulayarak “Belediye başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine atanana kadar görevlerine devam etmeleri hususunda ise hem anayasal hem de yasal hiçbir tereddüt bulunmamaktadır.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARI İSTİFA MI EDECEK?

Sönmez “Belediye başkanlarının an itibariyle istifaları söz konusu değildir” açıklaması yaptı.