İETT-Özgür Karabat/ İSKİ-Ergun Göknel; başrolde yine bir kadın…

Peşinde bir erkek adım adım, dünyanın kanunu bu besbelli, söyler hep aynı şeyi:

“CHP ve CHP’liler hiç değişmez…”

“Kim ne derse desin aşk için” şarkısını böyle bağlamasak olmazdı, Ajda Pekkan kusura bakmasın.

Evet, CHP’liler hep aynıdır.

1993’te de 2023’te de…

2024 oldu, yine bir kirli ihale ve skandal.

Aslında aylardır söylüyorduk İETT’de olup bitenleri ama kimse de tınlamıyordu. Kaşarlanmış suratlardaki ağızlardan sürekli dökülen yalanlarla durumu idare etmeye çalışıyorlardı ki İBB Haber’in bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte faş ettiği CHP Milletvekili ÖZGÜR KARABAT’ın başrolünde olduğu İETT skandalı gündeme damgasını vurdu.

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİDEKİ KADININ EMNİYET İFADESİ GERÇEKLERE AYNA TUTTU

Görüntülü video haberin dökümü şöyle:

İETT otobüslerinin bakım ihalelerini yeterliliği olmayan ama siyasi ilişkileri oldukça yeterli olan bir firmaya verdi. İETT’nin tam 2 milyar lira değerindeki 14 bakım ihalesi, CHP Milletvekili Özgür Karabat’ın mali müşavirliğini yaptığı Ulaşım Dış ve İç Ticaret AŞ’ye verildi. Sırf ihale adrese teslim olsun diye İETT Genel Müdürlüğü Mercedes şirketini yetersiz bularak ihale dışı bıraktı. Mercedes 30 sayfalık itiraz dilekçesi yazdı ama nafile. İş bağlanmıştı bir kere. Sözde açık ihalenin kararları kapalı kapılar ardında çoktan verilmişti. Bu durum yargıya intikal etti doğal olarak ve ortaya çıkan ilişkiler ağı, ta 1993’deki Nurettin Sözen’in Belediye Başkanlığı döneminde İSKİ Ergun Göknel ve SHP skandalını aratmayacak türdendi. Özgür Karabat’ın evlilik dışı ilişkisinin şantaja dönüşmesi İETT’deki kirli pazarlıkların ortaya çıkmasında belirleyici etken oldu. Özgür Karabat’ın evlilik dışı ilişki olarak birlikte olduğu CHP Çekmeköy İlçe Teşkilatı’nda görevli Aynur Doğan’in ifadesi emniyet tutanaklarına aynen şöyle geçti:

“Özgür bana İBB’den büyük bir ihale alacağım. Buradan alacağım paradan da sana para vereceğim. Burada oturmanı istemiyorum dedi. Bana araç alacağını söyledi. Benim ondan böyle bir talebim olmamasında rağmen bunu kendisinin istediğini söyledi.”

Karabat’ın evlilik dışı ilişkisi olduğu ileri sürülen AYNUR DOĞAN’in ifadesinde insanın dudağını uçuklatan özel hayat anlatımları da var ama bunlara girmedik tabii.

Hürriyet’in haberine göre bu ihalenin bedeli, 4,1 milyar lira.

İşte bu kirli paylaşımdan İstanbulluların payına da sabah akşam duraklarda saatlerce otobüs beklemek, tıklım tıklım seyahat etmek, yanan, devrilen, çalışmayan ve denize uçan İETT otobüslerini izlemek düştü.

Bakım ihaleleri alınan ama bakımları yapılmayan otobüsler…

Hatırlatalım yeniden 1990'lı yılların başlarına doğru bir zaman yolculuğu yapalım.

ÖZGÜR KARABAT’IN ÖNCÜLÜ; ERGUN GÖKNEL

İstanbul'un içme suyu temin etmekle görevli kurumu İSKİ'nin başında Genel Müdür Ergun Göknel var. Basınla ilişkileri iyi. Ben de o vakitler muhabirdim ve onunla defalarca röportajlar yaptım. Hatta bir keresinde helikopterle Tuzla’da yaptırılan kimyasal arıtma tesisine birlikte gittik. Ergun Göknel’in bir Özel Kalem Müdiresi vardı; adı Feryal Karval… Ergun beyle aralarındaki elektriği biz gazeteciler hemen hissediyorduk ama bu tür şeyler sorulmaz tabii. Göknel ile görüşmenin yolu Feryal hanımdan geçiyordu. Tıpkı bir zamanlar CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşebilmenin yolunun Nesrin Baytok’tan geçmesi gibi. Baykal’ın akıbetini biliyorsunuz sonrasında.  

Ergun Göknel evliydi.

Ve sonra Feryal hanımla ilişkide alev bacayı sarınca olaylar yıldırım hızıyla gelişti.

EŞE 1 MİLYON DOLAR SUSMA PAYI VE ORTAYA ÇIKAN YOLSUZLUK

Ergun Göknel bir akşam eşine yemekte boşanmak istediğini söyledi. Nurdan Hanım'a (Nurdan Erbuğ) 1 milyon dolar para ödeyecek, karşılığında sessiz sedasız, hiçbir açıklama yapmadan boşanacaklardır.

Eşinin teklifini işitir işitmez yere düşüp bayılan Nurdan Hanım, daha sonra 1 milyon dolar gibi bir paranın eşinde nasıl bulunduğunu kadınsı zekasıyla sorgulamaya başlayınca meselenin üzerine gitti. Önce aşk ilişkisini ortaya çıkardı ardından da o büyük İSKİ skandalını patlatan yolsuzlukları. Ergun Göknel’in kurumun ihalelerini paravan olarak kurduğu şirketlere verdiği ve bu ihalelerde büyük yolsuzluklar yaptığı ortaya çıktı.

Olaylar kısa sürede büyüdü. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, çok eski bir arkadaşı olan Ergun Göknel hakkındaki iddiaların araştırılması için İçişleri Bakanlığı'na şikâyette bulundu.

YURT DIŞI BANKALARDAKİ HESAPLARIN MİKTARI

Göknel ilk olarak 25 Ekim 1993'te İSKİ için satın alınan klorun bedelinin yüksek gösterilerek yolsuzluk yapıldığı suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı. 6 Aralık 1993'te Ergun Göknel'in İsviçre'de bulunan Amerikan Discon Bank'ta 30 bin Amerikan doları ve 670 bin Alman Markı bulunduğu tespit edildi. Göknel'in tüm hesaplarına el konuldu. Bu arada İsviçre'deki paranın da iadesi istendi. Ayrıca "Eşiyle yaptığı sözlü boşanma protokolüne uymadığı" gerekçesiyle Göknel tarafından Erbuğ'a ödenen 1 milyon dolara yaklaşan tazminata da Mali Şube el koydu. Göknel, Ağustos 1998 yılına kadar cezaevinde kaldı. Ağustos 1998’de tahliye edildikten sonra tekrar kendi şirketinde çalışmaya başladı.

Geçen yıl 4 Haziran’da 85 yaşında vefat etti.

EKREM İMAMOĞLU’NUN KARANLIKTAKİ PRENSİ ÖZGÜR KARABAT

Demek ki geçmişte yaşananlar günümüz CHP’li siyasetçiler için ders niteliği taşımıyor. Sahip olamadıkları pantolon kemerleri ve ceplerimizden çıkmayan elleri var. 

Şaka gibi ama şu anda CHP’nin mali işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Özgür Karabat, şüphesiz Ergun Göknel gibi değil. Daha uyanık. Misal Bodrum’daki bir mahkemeden çok acayip bir şekilde hakkındaki 254 haberi kaldırtabilme becerisi ve başka yetenekleri var. Tabii bu arada Karabat’ın geçmişini konu alan haberler için karartma kararı veren Bodrum 1. Sulh Ceza Hâkimi Yılmaz Arslan ve Bodrum 2. Sulh Ceza Hâkimi Fatih Kale hakkında soruşturma açıldığını belirtelim de işlerin nerelere vardığını anlayalım.  

Sonuçta İBB Başkan Adayı ve cari İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Prensi Özgür Karabat, eğer karabatak gibi ortadan kaybolmazsa CHP’deki alacakaranlık kuşağının baş aktörlerinden biri olmaya aday.