iPhone arkaya dokun özelliği nedir, nasıl kullanılır? iPhone arkaya dokun özelliği nasıl aktif edilir?

Apple ios 14 işletim sistemi ile birlikte, 'iPhone arkaya dokun özelliği'ni telefonlarımıza eklemişti. Teknoloji devi Apple yeniliklere devam ediyor. Peki, iPhone arkaya dokun özelliği nedir, nasıl kullanılır?

iPhone arkaya dokun özelliği nedir, nasıl kullanılır? iPhone arkaya dokun özelliği nasıl aktif edilir?

Apple ios 14 işletim sistemi ile, arkaya dokun özelliğini aktif etmişti. Birçok iPhone kullanıcısı henüz bu özelliği bilmiyor. iPhone'unuzun arkasına hızlı bir çift veya üçlü dokunuşla birçok eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, iPhone arkaya dokun özelliği nedir, nasıl kullanılır? İngilizce ismi Back Tap olarak kullanılan bu kısayol ile artık iPhone kullanmak çok daha kolay. iPhone arkaya dokun özelliği nasıl aktif edilir? Detaylar haberimizde...

iPhone arkaya dokun özelliği nedir, nasıl kullanılır?

Arkaya Dokun olarak gelen Back Tap, Apple’ın iPhone için iOS 14 ile birlikte sunduğu bir erişilebilirlik özelliğidir. Back Tap özelliğini etkinleştirdikten sonra, iPhone’un arkasına iki ya da üç kez dokunarak etkinleştirebilirsiniz.

iPhone’un ekran görüntüsünü almak, Denetim Merkezi’ni açmak, erişilebilirliği etkinleştirmek ya da çeşitli görevleri gerçekleştirmek için Arkaya Dokun özelliğini kullanabilirsiniz. İki ya da üç kez dokuduğunuzda, iki farklı eylem ayarlamak da mümkün.

iPhone arkaya dokun özelliğini kullanma kılavızı linki...

Kestirmeler uygulamasını kullanarak bir Siri kısayolunu etkinleştirmek için de Arkaya Dokun özelliğini kullanabilirsiniz. Bu da, işlevin yapabilecekleri konusunda size daha çok seçenek sunar.

iPhone arkaya dokun özelliği nasıl aktif edilir?

iPhone 8 veya sonraki model aygıtınızda iOS'un en son sürümünün yüklü olduğundan emin olun.

Ayarlar > Erişilebilirlik > Dokunma'ya gidin ve Arkaya Dokun’a dokunun.

Çift Dokunma veya Üç Kez Dokunma'ya dokunun ve bir eylem seçin.

Ayarladığınız eylemi tetiklemek için iPhone'unuzun arkasına iki veya üç kez dokunun.

AssistiveTouch, Siri Kestirmeleri, Büyüteç, Ulaşılabilirlik ve VoiceOver gibi özelliklere hızlıca erişmeniz mümkün. Erişilebilirlik Kestirmesini tetiklemek üzere çift veya üç kez dokunma ayarlayabilirsiniz.

Arkaya Dokunma özelliğini hangi telefonlar kullanabilir?

Arkaya Dokun özelliği, diğer kullanışlı iOS özelliklerinin aksine her iPhone’da mevcut değil. En son yazılımı kullanıyor olsanız bile, arkaya dokunma özelliğini kullanmak için aşağıdaki modellerden birine sahip olmanız gerekiyor:

iPhone 12, 12 mini, 12 Pro ya da 12 Pro Max

11, 11 Pro ya da 11 Pro Max

X, XR, XS ya da XS Max

8 ya da 8 Plus

Bu da, iPhone 8’den önceki herhangi bir modelinde arkaya dokunma özelliğinin kullanılamayacağı anlamına geliyor. iPhone 12 ile aynı yıl çıkmasına rağmen  SE (2. nesil) modelinde de arkaya dokunma özelliğini kullanamazsınız.

Arkaya dokunma özelliği ile ilgili sorunlar

Ne yazık ki Arkaya Dokun özelliği yeni çıkmış olmasının da etkisiyle, mükemmel bir işlev sunmuyor. Geleneksel düğmelerin aksine Back Tap, yani Arkaya Dokun, iPhone’un etrafındaki titreşim ve hareketleri algılayarak çalışıyor. iPhone’u elinize alarak ya da masanın üzerine koyarak, özelliği yanlışlıkla tetiklemenize neden olabiliyor.

Buna ek olarak iPhone kılıfınızın, Arkaya Dokun özelliği ile kullanılamayacak kadar kalın olduğu gerçeği de var. Telefonunuzda bu özellik iyi çalışmıyorsa, kılıfı çıkarıp yeniden deneyebilirsiniz.

Zaman geçtikçe, Arkaya Dokun özelliği ile ilgili kazara yapılan etkinleştirmelerin ayırt edilmesi de iyileşecektir.