İran'ın Ankara Büyükelçisi'nden tv100'e özel demeç! İran İsrail'e neden saldırdı?

tv100'ün gündemi belirleyen programı Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı'nda, İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Hassan Zadeh tv100'e özel demeç verdi. Sinan Burhan'a konuşan Mohammed Hassan Zadeh, "İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesine uyarınca, Siyonist rejimi meşru müdafaa çerçevesinde cezalandırmaktan başka seçeneği yoktu." ifadelerini kullandı.

İran'ın Ankara Büyükelçisi'nden tv100'e özel demeç! İran İsrail'e neden saldırdı?

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, Millet Haber Ajansı Yayın Yönetmeni Sinan Burhan, Gazeteci Bahar Feyzan, Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç ve İletişimci Yazar Ferhat Murat, Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programına konuk oldu.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Hassan Zadeh, Millet Haber Ajansı Yayın Yönetmeni Sinan Burhan'a özel açıklamalarda bulundu.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Hassan Zadeh'in açıklamaları şu şekilde:

İRAN, İSRAİL'E NEDEN SALDIRDI?

“Siyonist rejimin 1 Nisan 2024'te İran İslam Cumhuriyeti'nin Şam konsolosluğu’na düzenlediği terör saldırısı, uluslararası hukukun, Birleşmiş Milletler Şartı'nın ve özellikle bu Şart'ın 2(4) maddesinin ve temsilciler ile diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı ilkesinin ağır bir ihlalidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan üç batılı ülkenin yaklaşımı nedeniyle Güvenlik Konseyi bu eylemi kınamayı başaramadı ve İsrail rejiminin uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal etmesine izin verdi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesine uyarınca, Siyonist rejimi meşru müdafaa çerçevesinde cezalandırmaktan başka seçeneği yoktu. Birleşmiş Milletler, bu kurumun haydut bir rejimin hırsları ve onu destekleyen Batılı ülkelerin siyasi çıkarları tarafından rehin tutulmasına izin vermemelidir."

İRAN’IN İSRAİL’E SALDIRISINI YETERSİZ BULAN VE ELEŞTİRENLER VAR, SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR?

“Saldırı gerekli ve orantılı olarak yapıldı ve yalnızca Şam'daki İran Konsolosluğu’na yönelik terör saldırısında kullanılan askeri hedefler hedef alındı. Bu operasyonun amacı karşı tarafa net bir mesaj iletmekti. İran İslam Cumhuriyeti bölgedeki çatışmayı tırmandırmaya çalışmıyor.”

BÜYÜK İSRAİL PROJESİ UYGULANABİLİR Mİ?

“İsrail rejimi 1948'den bu yana uluslararası kararları görmezden gelerek, Filistin topraklarını daha fazla işgal etmektedir. Şu anda bile Siyonizmin temel hedefi daha büyük bir İsrail oluşturmaktır. Ancak direniş gücü sayesinde Nil'den Fırat'a hayalini gerçekleştirmeye çalışanlar bugün Gazze Şeridi'ne battı.”

ABD, Ortadoğu'da birleşik ülkeleri parçalıyor. Irak, Suriye, Lübnan gibi ülkelerin hükümetlerini bölüyor. Türkiye ve İran'da da benzer bir tehlike var mı?

“Kuşkusuz 20. yüzyılın başında olduğu gibi İslam ülkelerinde yeniden parçalanma projesini harekete geçirme ve bir dönüşüm süreci yaratma yönünde uzun yıllardan beri planlar yapılıyordu. Bazı alanlarda değişikliklere yol açan, ancak önemli başarısızlıkları da beraberinde getiren Büyük Ortadoğu projesi bu planlardan biriydi. Büyük Ortadoğu projesi, bölge ülkelerini İsrail'in yörüngesine dayalı tek bir sistem haline getirmeyi amaçlıyordu. Bu planın uygulanması, zayıflıkları nedeniyle genellikle İsrail'in müttefiki haline gelen küçük ülkelerin doğmasına yol açıyordu. Bu arada ülkeler arasındaki bölgesel, etnik, dinsel konulardaki farklılıklar da bu projenin önemli bir parçası. Ayrıca bölge dışı ülkelerin terörizmi destekleme, silahlandırma ve huzursuzluk çıkarma amacıyla bölgede aşırıcılığı teşvik etme yönündeki yıkıcı müdahaleleri de bu projenin bir diğer önemli parçası olarak değerlendiriliyor.”