Kimler ne kadar kıdem tazminatı alacak?

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, sigortalıların ya da işverenin kıdem tazminatındaki düzenlemeye ilişkin tv100 canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Kaya, asgari ücretlinin alabileceği kıdem tavanını da açıkladı. Peki, kimler ne kadar kıdem tazminatı alabilecek? İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanlığının gelir vergisine ilişkin tebliği Resmi Gazete yayımlandı. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100'ün canlı yayınında sigortalı ya da işvereni ilgilendiren kıdem tazminatındaki düzenlemeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kaya'nın açıklamasına göre; çalışanlar kendi istek ve iradeleri ile işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabiliyor. Kıdem tazminatı tavan ve taban uygulaması ile hesaplanır. Asgari ücretin altında kıdem tazminatı hesaplaması yapılmaz. Asgari ücretli bir çalışan 10 yıllık bir sürede 50 bin lira civarında kıdem tazminatından yararlanabilir.

Kaya, asgari ücretlinin gelir ve damga vergisinin olmadığını ifade etti. Kaya, "Devlet 638 lira gelir vergisi ve 37 lira damga vergisinden asgari ücretli çalışanı muaf tutmuş durumda" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Asgari ücretin üzerindeki kısmın vergilendirilmiş olacak. Çalışanın çalışmaya başladığı dönemdeki vergi dilimine bakılacak. İşverenlerimiz ücret bordrolarını yaparken buna dikkat edecek.