Kortizon kullananlar dikkat!

En önemli görevi iltihaplanmayı önlemektir. Vücudumuzda doğal olarak bulunur. Kortizol hormonuna ''STRES HORMONU’’da diyebiliriz. Vücudumuz bir tehdit algıladığında koruyucu olarak salgılanır. Vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirir. Kısa süreli salgılanan kortizol vücut direncini arttırır.

Örneğin; Evimize bir hırsız girdiğinde, ormanda bir ayı ile karşılaştığımızda hemen kortizol hormonu salgılanır. Yani vücudumuz kendini korumaya alır. Bu doğal hormon insan vücudunda kan basıncını dengeler. Doğru oranda şeker ve yağı kanımızın içine ekler ve bizi o an rahatlatır. Yeterli miktarda salgılandığında kortizol hormonu zararlı değildir.

Sentetik kortizon ilaçları ise krem, tablet, iğne formunda olabilir.

Kortizonların yan etkileri

*En basit form gibi görünen krem ve pomatların bile çok ciddi yan etkileri vardır. Toplumda şöyle bir yanlış anlama var: Kortizonlu kremlerin sadece deri üzerinde kalacağını zannediyorlar. Halbuki bu kremler ilaç formunda oldukları için deriden emilip kana geçmekte, oradanda dokulara ve organlara ulaşabilmektedir. Uzun süre ve geniş yüzeye kortizonlu krem uygulayanlar var. (Yıllarca ve aralıksız) Maalesef hastaların büyük bir kısmı bunun farkında değiller. Kortizonlu kremler doktor kontrolünde akut veya kronik bazı deri hastalıkların tedavisinde kullanılabilir ama uzun süre kullanıldığında deriyi inceltir ve deride geri dönüşümsüz ciddi hasarlar meydana getirebilir. Kortizon hapları ve iğneleri ise mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.

*Uzun süre ve aşırı kortizon kullanıldığında kan şekeri yükselir. Bunun için kortizon kullanırken gıdalarla aldığımız şekere ekstra dikkat etmeliyiz.

*Kötü kolesterolü yükseltir. (LDL kolesterol) Metabolizmanın bozulmasına yol açar.

*Hipertansiyona neden olur. (Potasyum eksikliği yaşanır)

*Uzun süreli kortizon kullanımı vücutta su ve tuz tutulmasına neden olur. Özellikle hipertansiyon ve böbrek yetmezliği olan hastalar kortizon kullanırken çok dikkatli olmalıdır.

*Kortizonlar kemik erimesine neden olabilirler.

*Kilo alımınave iştah artışına neden olabilirler.

*Aşırı yorgunluk hali ve uyku bozuklukları yapabilir.

*En önemli yan etkilerinden biride ''Bağışıklık Sistemini'’ baskılar. Böylece kişi enfeksiyonlara karşı güçsüz kalır. Virüslerle ve mikroplarla savaşamaz. İçinde olduğumuz bu PANDEMİ sürecinde ise buna ekstra dikkat etmemiz gerekir.

Stres ve kortizon

Vücudumuzda doğal olarak bulunan kortizol hormonuna zaten stres hormonu demiştik. Bunlar kısa süreli durumlarda bize fayda sağlar. Kronikleşen yoğun stresler ise bu hormonun sürekli salgılanmasına neden olur ki bu bize faydadan ziyade zarar vermeye başlar. Buradan anlıyoruz ki kısa süreli ya da günlük yaşadığımız ufak streslerle vücudumuz başedebilirken yoğun ve uzun süren stresler ise çok fazla kortizon almışız gibi bir etki yapar.

Kortizonlu ilaçlar

Sedef, egzama, vitiligo, romatoit artrit, astım, lupus gibi otoimmün hastalıklarda kullanılır. Bu hastalığı geçirmek yerine semptomları baskılamaya yöneliktir. Organ nakillerinde kortizonlu ilaçlar kullanılır ve bu kesinlikle gereklidir. Organ nakillerinde kortizonlu ilaçlar bağışıklığı baskıladığı için vücudun organı reddetmemesi sağlanır.

Diğer hastalıklarda ise sürekli kortizon kullanmak yerine bağışıklık sitemimize iyi bakmalı ve yoğun stresle başaçıkmayı öğrenmeliyiz. Gıdalarımıza dikkat etmeli ve doğal beslenmeliyiz. Paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız. Prebiyotik, probiotik almalıyız. (Bağışıklık sistemimiz için) Spor yapmalıyız ve uyku düzenimiz iyi olmalıdır. Kış aylarında düzenli D vitamini almalıyız.