Meclis Başkanı Şentop'tan fezleke açıklaması

TBMM Başkanı Şentop: Dokunulmazlık fezlekeleri hakkında "Karma Komisyon, dosyanın içeriklerine bakarak karar verecektir." dedi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP milletvekillerine yönelik tartışmalar ve suçlamalar hakkında sorulara cevap verirken fezlekeler için konuştu. 

Şentop, "Ben Anayasa Komisyonu Başkanlığı da yaptım 26 yıl. Göreve başladığım tarihten itibaren ve öncesinde de bilgi sahibiyim. Daha önce 26. dönemden önce dosyalar hem sayıca makul sayıda hem de dosyalar daha çok alalade suçlarla ilgili. 26 dönem sonrası terörle ilgili suçların artığını ve sayısının arttığını söyleyebiliriz. Hem nicelik hem nitelik olarak farklılaşma olduğunu üzülerek ifade ederim.

Anayasa, kesin hükmü esas alıyor, 'Kesin hüküm verildikten sonra, bu Genel Kurul'a bildirildikten sonra milletvekilliği düşer' diyor. Bireysel başvuru süreci sonra çıkmış. Bireysel başvuru sürecine ilişkin bir şey yapılacaksa, hukuki düzenleme yapılması gerekir. Biz, önce Anayasa'nın sözüne uygun davranmak zorundayız.

Milletvekili seçilmeye engel durumlar belli. Suçlarla ilgili olarak kesin hüküm yoksa milletvekili seçilmeye engel bir durum yok. Eskiden demek ki dosyalara bakıldığında itham edilen kişiler genellikle aday gösterilmediğini görüyoruz. Fakat bu durum değişmiş. Yargılamalar devam ederken dosyalar duruyor ve fezleke olarak meclise geliyor. Meclis olarak üzücü bir durum. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu ile ilgili kesin fezleke gelmedi." dedi.

Yunanistan'la yaşanan mezar krizi hakkında görüşleri sorulan Şentop, "19. yy başından itibaren orada büyük Türk ve Yuınan nüfusu var. Yapılan katliamın, soykırımın izlerinin silindiği biliniyor." şeklinde cevap verdi.