Piyasalar Merkez Bankası kararına odaklandı!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), piyasaları yakından ilgilendiren faiz kararını bugün açıklayacak. Merkez Bankası'nın yüzde 24 olan faizi yüzde 20'lere düşürmesi bekleniyor.

Piyasalar Merkez Bankası kararına odaklandı!

Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla birlikte başkanlık koltuğuna oturan Murat Uysal'ın başkanlığında yapılacak ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.

Anketlerde faiz indiriminde ortalama beklenti 250 baz puan olurken en düşük ve en yüksek indirim beklentisi 100 ile 600 puan arasında değişiyor.

Piyasalar bugün saat 14.00'te açıklanacak faiz kararına odaklanırken indirimin ayak sesleri bankalardan gelmeye başladı bile. Akbank, konut kiredsi faizlerini yüzde 1.49'a indirdiğini duyurdu. Bu kararla, konutta bileşik faiz yüzde 18.7 olurken Merkez Bankası'nın yüzde 24 olan politika fazinin de bugünkü toplantıda 20'lere gelme beklentisi doğdu.

Faiz indirimi beklentisi tahvil faizlerini de düşürdü. 2 yıllık gösterge tahvilinde dün spot kapanış yüzde 17.96 seviyesinden gerçekleşti.

Yıl sonuna kadar piyasalar 800 - 900 baz puanlık faiz indirimi beklentisi içinde.

Gerçekleştirilecek indirim politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde 24 Şubat 2015'ten bu yana ilk indirim olacak. Merkez Bankası, 2015-217 arasında gecelik borç verme oranını politika faizi olarak uygulamış ve buradaki son indirimini de 23 Eylül 2016'da gerçekleştirmişti.