Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucuna nasıl niyet edilir? İşte Miraç Kandili’nde oruç tutmanın sevabı!

Miraç olayı, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesi hadisesidir ve yükseğe çıkma anlamına gelir. Bu gecede yapılan ibadetler sevaptır ve edilen dualar geri çevrilmez. Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşen Miraç Kandili’nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamanın hikmeti büyüktür. Peki, Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucuna nasıl niyet edilir? İşte Miaç Kandili’nde oruç tutmanın sevabı ne? Miraç Kandili orucu kaç gün tutulur? Miraç Kandili o

Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucuna nasıl niyet edilir? İşte Miraç Kandili’nde oruç tutmanın sevabı!

Miraç gecesi, üç ayların ilk ayı olan Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Miraç Kandili ikinci bir kadir Gecesi hükmündedir ve bu gecede yapılan ibadetler, tutulan oruçlar ve edilen dualar geri çevrilmez.

MİRAÇ KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir.

MİRAÇ KANDİLİ ORUCU TUTAN YÜZ SENE ORUÇ TUTMUŞ GİBİ OLUR MU?

Miraç Kandili orucunun sevabı çoktur. Peygamber Efendimiz “Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb’in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur” buyurdu.

MİRAÇ KANDİLİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

"Niyet ettim Allah rızası için bugünkü nafile orucumu tutmaya." şeklinde niyet edebilirsiniz. Oruca niyet etmek için en uygun an sahur vakti olacaktır. Sahur saatleri içinde yeme içme eylemi bitince niyet edilirse, oruç için iyi bir başlangıç yapılabilir.

MİRAÇ KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından üç aylarda oruç tutma konusunda aktarılan bilgi şu şekilde:

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).