Murat Kurum’un çok önemli vaadi; Başıboş sokak köpeği kangrenine çözüm

İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un önceki gün başıboş sokak köpekleriyle ilgili vaatlerini dinleyince es geçmek istemedim. Bu kangren olmuş yara üzerine yıllardır, hem önceki çalıştığım gazete Türkiye’de hem de https://www.tv100.com’da belki onlarca kez yazdım, sosyal medyada paylaşımlar yaptım. Konuya dair Mehmet Ali Önel, Sevilay Yılman, Yeşim Salkım, Prof. Dr. Alper Şenel, Ramazan Bingöl, Doç. Dr. Ahmet Emin Seyhan, Cüneyt Özdemir, Ferhat Ünlü, Prof. Dr. Ali Keskin ve isimlerini sayamayacağım kadar çok ünlü ve ünsüz isim, başıboş sokak köpeklerinin çocuklarımıza ve hepimize yönelik saldırılarına karşı kendiliğinden bir mücadele platformu oluşturdu. Dikkat ederseniz her biri farklı siyasal görüşlerden isimler saydıklarım. Bunu söylüyorum, mesele partiler üstü. Çünkü sorunun temelinde can güvenliği ve insan hayatı, çocuklarımız var.

İkamet ettiğim ve yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı sitede yaşayan ve çoğu muhalif olan kitlenin tamamı başıboş sokak köpeklerinin mağduru. İnsanlar site sokaklarında dolaşamıyor, yürüyemiyor. Site içindeki birkaç sokak köpeği hastası, ruh sağlığı bozuk insan o kadar şirretçe bağırıyor ve ses çıkarıyor ki herkes sinmiş durumda. Geçen yıl içinde sitemizde eşim dâhil 71 kişi yürüyüş yaparken köpekler tarafından ısırıldı. Artık gerisini, İstanbul’u ve Türkiye’nin tamamını varın siz hesap edin.

-On binlerce köpek saldırısı

-Her yıl yapılan 600 bin üniteye yakın kuduz aşısı ve bunun için harcanan yüz milyonlarca lira

-Çoğu çocuk, köpek saldırılarından ve kuduzdan ölen onlarca insan

-Köpekler tarafından ağıllarda ya da telef edilen koyunlarla tavuklar

-Köpek pisliğinden bulaşan ölümcül Kist Hidatik hastalığının giderek yaygınlaşması

-Tüm bunların sonucunda ülkemizin kuduz salgını ihtimali yüksek ülkelerin başında yer alıyor olması. 

Büyük bir BELA ile karşı karşıyayız.

Dolayısıyla da baştan beri hükümete 5199 sayılı kanunu değiştirmesi için çağrı yapıyoruz ama aldıran yok. Ama en azından GÜÇLÜ BİR İNSİYATİF duymaya ihtiyaç var derken o ses daha önce bu konudaki açıklamalarını eleştirdiğimiz MURAT KURUM’dan geldi. Neden biliyor musunuz? İBB Başkan Adayı olduğundan beri sokaklarda dolaşıyor, halkla birebir temas ediyor ve şikâyetler bizzat yüzüne karşı söyleniyor da ondan. Bu yüzden saha çok önemli. Sonunda Murat Kurum başıboş sokak köpeği sorununu çözeceklerini belirterek BEKLENEN AÇIKLAMASINI yaptı ve “Annelerimiz endişe içinde, çocuklarımız tehdit altında” dedi.

Murat Kurum’un bu son derece mühim açıklamasının detaylarını başlıklar halinde verelim:

-Bugün İstanbul’umuzda maalesef başıboş gezen yüz binlerce sokak köpeği var. Sorunun çözümü için emin olun çok çalışıyoruz. Hocalarımızla, bilim insanlarımızla...

-Göreve gelir gelmez bu alandaki uzmanlarla bir araya gelerek, mevcut büyükşehir yönetimi tarafından çözümsüz bırakılan bu sorunu çözeceğiz. Anadolu ve Avrupa Yakası'na kuracağımız iki büyük ve geniş hayvan yaşam alanında gerekli tüm yaşam konforuna sahip alanlarda hayvanlarımıza bakacağız.

-Kimliklendirme, kısırlaştırma, aşılama gibi uygulamaları yapacağız ve bu hayvan yaşam alanlarının giderlerini de belediye olarak tamamen biz karşılayacağız.

-Hep birlikte İstanbul’umuzun sokaklarını güvenli hale getireceğiz. Vatandaşımız bizi bu konuda daima çözümlerle görecek.

-Bizi annelerimizin, çocuklarımızın korkularını giderirken göreceksiniz.

İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un bu vaadini bir kenara büyük puntolarla kaydettik. Göreve geldiğinde ilk işimiz bunu sormak ve takip etmek olacak.

Geçen yıl çoğu çocuk 49 vatandaşımız sokak köpeklerinin saldırılarıyla hayatını kaybetti. Bu yılın başından itibaren de her gün, o da medyaya yansıyabilen en az bir ya da iki köpek saldırısı ve yaralanan, hastaneye kaldırılan insanların haberlerini okuyor ve izliyoruz.

DURUM ÇOK ACİL

Çünkü köpekler, 10 aylıktan itibaren yılda iki ve bazı türlerde üç veya dört kere doğum yapıyor. Bir çift köpek ve yavruları 6 yıl sonunda ortalama olarak 67 bin köpek doğurabiliyor. Müthiş bir çoğalma hızı. Çoğalma bu hızla giderse köpek popülasyonu çok değil, çeyrek asır sonra Türkiye'deki insan nüfusuna erişecek neredeyse. Durum bu kadar ciddi.
“Sokak hayvanı” diye uyduruk bir kavramı dolaşıma sokarak dünyanın Hindistan dışında hiçbir ülkesinde görülmeyen köpek popülasyonu ile baş başa kalmamıza sebep olan ve uzantıları hem muhalefette hem de iktidarda olan, Mizantrop denilen insan sevmez köpekseverlerin çıkarttırdığı yasa hayli problemli.

Ama yine de Murat Kurum’un da ifade ettiği üzere bu kangren olmuş yarayı çözmek mümkün. Yani BELEDİYELER barınaklar ve geniş yaşam alanları  kurup başıboş sokak köpeklerini orada barındırabilir ve sokakları daha güvenli hale getirebilir. Buna paralel olarak ek tedbirler de alınabilir tabii.

Avrupa’da sokak hayvanı diye uyduruk kavram yok. Sokaklarda sokak köpeği yok.

Murat Kurum’un ifade ettiği üzere Türkiye’de başıboş sokak köpekleri için doğal yaşam alanları yapılırsa, bu yığılma zaman içerisinde azalacaktır. Ama bu doğal yaşam alanlarının etrafında ciddi güvenlik tedbirleri de alınmalı. Hayır, köpekler için değil, kendilerine “hayvansever” diyen ve oyuncakları ellerinden alınacağı için deliren patolojik vakaların tasallutundan korunmalı.