Ne yani Cihan Paçacı boşuna mı istifa etmiş, Bülent Kuşoğlu yalan mı söylemiş?

Gelinen noktada Bülent Kuşoğlu da Cihan Paçacı da doğruları söylemişler. Her iki siyasetçi de Genel Başkanları'na rağmen, açık açık partilerinin tutumunu ortaya koymuşlar. Ya diğerleri? CHP ve İYİ Parti’den konuştukları için eleştirilenlerin hepsi aslında partilerinin gerçek tutumunu sergilemişler.

2 Mart toplantısından çıkan sonuç; “Kılıçdaroğlu seçilecek aday değil” diyen Cihan Paçacı da “Kılıçdaroğlu aday gösterilmez ise masa dağılır” diyen Kuşoğlu da haklı çıktı. Her iki lider de birbirlerini ikna edeceklerini düşünerek, son viraja kadar gelmişler. Son virajda ya iki liderden biri firene basacaktı ya da araba devrilecekti. Firene basan olmadı ve sonuç kaçınılmazdı.

Masanın dağılmasında tek kabahatli Kılıçdaroğlu mu?

Bu işte, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da vebali olmadığını söylemek doğru olmaz.

Neden mi? İki sayın başkan da adaylık konusunda İYİ Parti ile flört etmeyi hep sürdürdüler. “Acaba Meral Hanım, Kılıçdaroğlu’nu vazgeçirir mi?” beklentisiyle göz kırpmaya devam ettiler. Mansur Yavaş adaylığa İmamoğlu kadar hevesli değildi. Bunu her platformda dile getirdi. Ta ki; İki Mart toplantısının hemen öncesinde, “Altılı masa beni aday gösterirse görev bilirim” deyinceye kadar. Ekrem İmamoğlu ise, dirsek temasını hep sürdürdü ve adaylık heyecanını gizleyemedi. CHP’nin değil, İyi Parti’nin başkanıymış gibi hareket etti. Kemal Bey’den daha çok Meral Hanım’la bir araya geldi.

İYİ Parti’nin gözü de Ekrem İmamoğlu’ndaydı. Ancak o olmazsa, Mansur Yavaş olabilir mi diye, Mansur Bey’le de teması hiç kesmediler. Fakat biliyoruz ki, Yavaş ilk zamanlar adaylığa sıcak bakmadı. Hatta Akşener’in; “Aday olmak istemiyorsa zorla mı aday göstereceğiz” sözleri kulislere yansıdı ve yalanlanmadı.

Eğer; Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş: “Görülüyor ki genel başkanımız aday olmak istiyor. Biz hiçbir şart altında aday değiliz” diyerek, kestirip atsalardı, Akşener bu iki ismi Altılı Masa’ya getiremezdi. Şu ana kadar üçüncü bir isim de konuşulmadığı için Kılıçdaroğlu’na “evet” demek zorunda kalırdı. Üçüncü bir ismi gündeme getirse bile, İmamoğlu ve Yavaş kadar rağbet göremeyeceği için savunması zor olurdu. Sonuçta Kılıçdaroğlu her şart altında o üçüncü isimden daha fazla kabul görürdü.

“Eninde sonunda Altılı Masa dağılır” diyenler haklı çıktı. Aslında, çarşambanın gelişi perşembeden belliydi.

Peki şimdi ne olacak?

İYı Parti lideri, Yavaş ve İmamoğlu’na “aday olun” çağrısı yaptı. Peki bu iş nasıl olacak? Yavaş ya da İmamoğlu aday olurlarsa CHP’de kalabilirler mi? Tek yol CHP’den istifa edip, İYİ Parti’nin adayı sıfatıyla Kılıçdaroğlu’na rakip olmaları. Peki, bir yanda Kılıçdaroğlu, bir yanda Yavaş ya da İmamoğlu. Bu denklemde iki belediye başkanından birinin ikinci tura kalması mümkün mü? Eğer CHP’liler, Kılıçdaroğlu yerine bu iki isimden birine oy verirlerse bu mümkün? Peki sonucu belli olmayan bir seçimde CHP’liler, genel başkanları dururken neden başka bir isme, özellikle İYİ Parti’nin adayına oy versinler? Ya da HDP’liler kime oy verir? Yavaş’a mı , İmamoğlu’na mı, Kılıçdaroğlu’na mı?

AKŞENER DE KILIÇDAROĞLU DA HAZIRLIKLI GELDİLER

CHP ve İYİ Parti kulislerine kulak kabarttım.

İki lider de masaya, “restleşme ihtimali” ne karşı hazırlıklı geldiler. Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun aday olacağını ve geri adım atmayacağını biliyordu. Masadaki diğer partilerin de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına “evet” diyeceğinden de haberdardı. Böylece Akşener, masada 5’e karşı bir kalacaktı ve yapacağı hamle önemliydi. Her ne kadar kamuoyuna deklare edilmese de, İYİ Parti yönetimi de Akşener’e tam yetki vermişti. Akşener direndi ama olmadı. Çıkıp, masanın dağıldığı anlamına gelen o açıklamaları yaptı.

Şimdi CHP dışındaki dört parti, Akşener’in pazartesi günü masaya dönmesi için adeta mekik diplomasisi yapıyor. Dönmesi çok zor. Mansur Yavaş’ı, Kılıçdaroğlu’na karşı adaylığa ikna etmesi de zor. Ancak, aynı şeyi İmamoğlu için söyleyemem.

Yarın yapılacak toplantı çok önemli. Masada beş kişi mi olacak altı kişi mi? Akşener masaya dönecek mi?

Akşener’in çağrısına Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan şu ana kadar bir karşılık gelmedi.

11 Büyükşehir Belediye Başkanının, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek açıklaması yapacağı öne sürüldü. Ancak şu ana kadar bu açıklama da gelmedi. Belli ki bu açıklamaya imza atma konusunda, Mansur Yavaş’ın olmasa bile Ekrem İmamoğlu’nun çekincesi var. Büyükşehir başkanlarının açıklaması bugün ya da yarınki toplantı öncesinde gelirse, Akşener’in masaya dönmesi için bütün sebepler ortadan kalkmış olacak.