Özaltın İnşaat, Artvin'de büyük katliama hazırlanıyor! Hedef: Doğa, canlı türleri ve insanlar! Siyanür ve kimyasal tehlike de cabası

Muğla'da Akbelen Ormanları, Çanakkale'de Kazdağları derken bir yandan da Artvin'de doğa katliamı yapılıyor. Hayrettin Özaltın'ın sahibi olduğu Özaltın İnşaat, 844 futbol sahası büyüklüğündeki orman ve tarım alanında çevre katliamı yapmaya hazırlanıyor. Şirket, mart ayında maden uğruna doğa katliamı için ÇED başvurusu yaptı. Başvurunun kabul edilmesi halinde bölgede göz göre göre doğa katliamı yapılacak. Öte yandan projede siyanür ve kimyasal tehlike de bulunuyor.

tv100 GÖRÜNTÜLEDİ

Talan şirketlerinin bir hedefi de Artvin oldu. Holdingler maden ve rant uğruna doğayı katlediyor. Muğla'daki Akbelen ormanları, Çanakkele'deki Kazdağları derken Artvin'de bir taraftan doğa kıyımı yapılıyor.

Maden şirketlerinin bu katliamlarının peşini bırakmayan tv100, Artvin'de Hayrettin Özaltın'ın sahibi olduğu Özaltın İnşaat'ın yaptığı doğa katliamını görüntüledi.

Doğasıyla baş döndüren Artvin'i hedef alan Özaltın İnşaat, Ardanuç ilçesinin Gümüşhane köyü civarında altın madeni ve atık toplama tesisi için doğa katliamı yapıyor.

Halihazırda çalışmalarına devam eden şirket, zaten yüzlerce ağacı kesti ancak Özaltın İnşaat altın madeni için kapasite artırmak istiyor. Bu da; Doğa, bitkiler, hayvanlar hatta insanlar için büyük tehlike anlamına geliyor.

MART AYINDA ÇED BAŞVURUSU YAPILDI

Şirket, Artvin'de ağaç katliamı için mart ayında ÇED'e başvurusu yaptı. Başvurunun onaylanması halinde doğa katliamı büyüyecek. Projede 844 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanın katledilmesi planlanıyor.

2012 yılında ÇED'in olumlu kararıyla 16,12 hektarlık alanda maden işletmesi faaliyetlerine başlayan şirket, bu alanı 38 kat büyüterek 602,22 hektarlık alana çıkarmak istiyor.

SİYANÜR VE KİMYASAL TEHLİKE DE CABASI

Şirket, kapasite artırımının yanı sıra bölgede zenginleştirme ve atık depolama tesisi inşaa etmek istiyor. Toplamda 939 milyon 660 bin lira harcanması planlanan projenin ömrü 22 yıl. Çıkarılan cevherler tesiste siyanürle birlikte ayrıştırılacak. Siyanür ve beraberinde kullanılan tehlikeli kimyasalların oranı ise belli değil.

YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN

Projenin yapılacağı alan ise yerleşim yerlerinin dibinde bulunuyor. Proje alanının 45 kilometre batısında Köseler köyü, 320 metre güneyinde Okumuşlar köyü, 670 metre doğusunda Tuzluca Mahallesi yer alıyor.

ÖZALTIN İNŞAATIN SİCİLİ KABARIK

Artvin'de doğayı katleden şirket son yıllarda aldığı ihalelerle dikkat çekiyor. Aldığı ihalelerde de yaptığı büyük hatalarda devasa zararlar oluşturuyor. Bunlardan biri ise Bingöl Kığ Barajı. Barajda yapılan harcama 2 milyar 400 milyon TL idi. Ancak bu barajda 20 ay elektrik üretimi yapılamamıştı.