Prof. Dr. Ege Yazgan'dan flaş faiz açıklaması: Enflasyon-kur sarmalındayız

Prof. Dr. Ege Yazgan faiz indirimini tv100'e yorumladı. Prof. Dr. Ege Yazgan, açıklamasında “Çok dikkatli olunması gerekirken çok büyük risk alındı. Enflasyon – döviz kuru sarmalına doğru gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ekonomiye etkilerini Prof. Dr. Ege Yazgan tv100’de yayınlanan Güne Bakış programında değerlendirdi. Prof. Dr. Yazgan “Çok dikkatli olunması gerekirken çok büyük risk alındı. Enflasyon - döviz kuru sarmalına doğru gidiyoruz” dedi.

Yazgan, TCMB'nin 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından artık yurt dışından bir sermaye girişinin olmasının beklendmediği ifade etti. 

Prof. Dr. Yazgan, sözlerine şöyle devam etti:

Faiz indiriminde bu yönde bir kaygı yok. Bence net düşünülen şu, cari açık kısmı, cari fazlaya doğru gidiyoruz. 10-15 milyar dolar arası bir açık veririz diye tahmin ediliyor. İthalat baskılanacak ancak bu kur seviyesinde ithalatın ne kadar baskılanacağını görmek ve iç talebin nasıl hareket edeceğini görmek önemli. Herkes mala doğru yönelecek, bu talep enflasyonunu getirecek ancak bunu paranız varsa yapabilirsiniz. Parası olmayanlar için ise zaruri ihtiyaçlarını olabildiği kadar karşılayabilecek. Bu durumda talep tarafını kestirmek zor. Bunun getirmiş olduğu büyük bir kötümser hava var.

Parası olanların da yatırımlarını tasarruf etmekten yana olabileceklerini kaydeden Yazgan, "Mala doğru değil de parayı korumaya yönelik döviz, altın, borsa gibi yatırımlara yönelecek. Böyle olduğu zaman iş sadece maliyet enflasyonuna kalır gibi düşünebilirsiniz ama burada bir sarmal söz konusu. Sürekli maliyet artışı gelince sürekli enflasyona yansıyor sonra geri dönüp tekrar kura yansıyor. Böyle bir sarmala doğru giriyoruz. Talep olsa da olmasa da enflasyon döviz kuru sarmalının bir sınırı yor. Çok dikkatli olunması gerekirken çok büyük risk alındı" diye konuştu.