Prof. Dr. Naci Görür, Hatay’daki depremin ardından tv100’de tek tek anlattı: Çok büyük ölçüde kırıldı ve enerjisini boşalttı! Olası İstanbul depremini tetikler mi?

Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından tv100 canlı yayınına katılan Jeolog ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı açıklamada, “Adana havzasına ve Hatay yöresine dikkat edin’ demiştik” ifadelerini kullandı. Görür, ayrıca, “Bizim olmasını mümkün gördüğümüz kırılmamış fayların kırılması sonucu oluşabileceğini tahmin ettiğimiz faylardır” dedi.

Hatay’da üç dakika arayla meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremlerin ardından uzman isimlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Kahramanmaraş’taki depremlerin ardından uzmanlar, Hatay yöresine dikkat çekmişti.

“’ADANA HAVZASINA VE HATAY YÖRESİNE DİKKAT EDİN’ DEMİŞTİK”

Yaşanan iki büyük depremin ardından Jeolog ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Naci Görür, tv100 canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Bu bizim kastettiğimiz depremler. Çünkü bu Kahramanmaraş depremleri olduktan sonra o zaman biz bu depremlerin güneye doğru stres transfer etmiş olabileceğini düşünerek; ‘Adana havzasına ve Hatay yöresine dikkat edin’ demiştik. Hatay yöresinde bir deprem oldu ve bu küçük bir deprem sayılmaz. Bu depremler bizim olmasını mümkün gördüğümüz kırılmamış fayların kırılması sonucu oluşabileceğini tahmin ettiğimiz faylardır. Kahramanmaraş-Hatay arasında Ölüdeniz fayı çok büyük ölçüde kırıldı ve enerjisi boşalttı. Hatay ve Kahramanmaraş’ta artık büyük bir deprem olmaz” dedi.

"KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN SONRA STRES KUZEYE VE DOĞUYA GÖNDERİLMİŞ OLABİLİR"

Kahramanmaraş depremlerinin Kıbrıs’ta da belli hareketlere neden olabileceğini ifade eden Naci Görür, “Kahramanmaraş depremleri Kıbrıs’ta da belli hareketlere neden olabilir. Kıbrıs’a da gerekli uyarılarımızı yaptık. Kahramanmaraş depreminden sonra stres kuzeye ve doğuya gönderilmiş olabilir. Dolayısıyla oralarda faylar yüklenmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

DEPREMLER BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Naci Görür, tv100’de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul’daki faylara etki edecek bir durumda değil. Bu bütün Türkiye’deki fay sistemlerinde bir gerilim alanı değişikliğine sebep olacaktır ama bu deprem doğrudan doğruya İstanbul’da beklediğimiz depreme bir etkisi olmaz."

"İSTANBUL DEPREMİ BAŞLI BAŞINA BAĞIMSIZ"

"Teorik olarak belli bir etki olabilir ama doğrudan doğruya bir etkisi olmaz ama İstanbul depremi başlı başına bağımsız, beklediğimiz ve tetik altında olmamız gereken, çok ciddiye almamız gereken bir deprem."