Rus askerlerinde Karadeniz'de Türk gemisine baskın: O anları bakanlık hesabından paylaştılar!

Rus askerleri tarafından Karadeniz'de Ukrayna'nın İzmail limanına sefer gerçekleştiren kuru yük gemisi 'Sukru Okan'a baskın düzenlendi. Yapılan baskının görüntülerini paylaşan Rusya Savunma Bakanlığı, geminin 'dur' ihtarına uymadığını ve belge kontrolü ve yasaklı malların olup olmadığını denetlemek için baskın yapıldığını iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Filosu’ndan devriye gemisi Vasily Bykov’un Palau bandıralı ‘Sukru Okan’ adlı kuru yük gemisini durdurduğu ve Rus askerlerinin gemiye düzenlediği baskına ilişkin görüntüleri paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Görüntülerde Rus askerleri, dur ihtarına uymayan ‘Sukra Okan’ adlı kuru yük gemisine Ka-29 tipi helikopterle iniş yaptığı, belgeleri kontrol ettiği ve yasaklanmış malların olup olmadığını kontrol etmek için denetimler gerçekleştirdiği anlar gösterilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yapılan denetimin uluslararası gerekliliklere uygun icra edildiği ifade edilerek, “Yürütülen denetim tedbirleri sırasında, denetim ekibinin çalışmaları profesyonel bir şekilde ve uluslararası belgelerin gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Sukru Okan gemisindeki denetim ekibinin çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir doğrulama protokolü hazırlanmış ve gemi İzmail limanına doğru yolculuğuna devam etmiştir” denildi.

Bakanlık Pazar günü gemiye baskın yapıldıktan kısa süre sonra yaptığı açıklamada geminin ne taşıdığını incelemek için dur çağrısında bulunduğunu ancak kaptanın çağrılara yanıt vermediği iddiasına yer verilmişti.

Açıklamada kargo gemisini zorla durdurmak için uyarı ateşi açıldığı bilgisi de yer almıştı..

Rus ordusu, Ka-29 helikopterinin yardımıyla gemiye çıktı. Ekip çalışmalarını tamamladıktan sonra gemi İzmail limanına doğru yoluna devam etmişti.