Rus ordusuna başkaldıran Prigojin’e ne olacak? Kremlin açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Wagner Grubu'nun lideri Yevgeniy Prigojin ile anlaşmasının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin hakkında alınan kararı açıkladı. Peskov, Prigojin aleyhindeki ceza davasının düşeceğini ve Belarus'a gideceğini söyledi.

Rus ordusuna başkaldıran Prigojin’e ne olacak? Kremlin açıkladı

Rusya'da Wagner krizinin çözümü için Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ardından Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile görüşerek anlaşma sağladı. Belarus, görüşmenin ardından Prigojin'in tansiyonu düşürmeyi ve savaşçıların Rusya'da ilerleyişini durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Kremlin yönetimiyle anlaşan Wagner lideri de, üslerine döneceklerini açıkladı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakerelerin detaylarına dair açıklamalarda bulunarak, “Aleksandr Lukaşenko ve Evgeny Prigojin’in geçmişe dönük bir dostluğu vardı. Putin ve Lukaşenko, Wagner ile problem çözme amacıyla arabuluculuk konusunda anlaştılar. Bu Lukaşenko’nun kendi önerisiydi. Bu çabalarından dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. İç çatışmanın önüne geçmek ve kan akmasını önlemek için Lukaşenko’nun yoğun çabaları vardı” dedi.

“PRİGOJİN ALEYHİNDEKİ CEZA DAVASI DÜŞECEK, BELARUS'A GİDECEK"
Açıklamaların devamında Wagner lideri Evgeny Prigojin ve Wagner birliklerinin geleceği ile ilgili yapılan anlaşmalara değinen Peskov, “Yetkililer, Wagner birliklerinin cephedeki (Ukrayna’daki) değerlerini göz önünde bulundurarak onlara kötü muamelede bulunmayacak. Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus'a gidecek. İsyan hareketine katılmayan Wagner üyeleri, Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayacak. Ayaklanma nedeniyle Ukrayna’daki özel askeri operasyonun hedeflerinde değişiklik olmayacak” dedi. Wagner birliklerinin Ukrayna’dan ilhak edilen Luhansk’a geri döneceğini de belirten Peskov, Belarus’a gidecek olan Evgeny Prigojin’in yerine kimin görev alacağının henüz belirlenmediğini söyledi.

 

 NE OLMUŞTU?
Ukrayna Savaşı'nda aktif görev alan Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeniy Prigojin Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçladı ve "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı" dedi. Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e karşı direnç göstermemeye çağırması sonrası Kremlin harekete geçti. Wagner'in birçok merkezine baskın düzenlenirken, Prigojin, silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini iddia etti.

Konuya ilişkin halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin Wagner krizini toplumu bölme girişimi ve halkın sırtından vurulması olarak nitelendirerek "Rusya'yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız" dedi ve şu an karşımızda olan herkes haindir" diye ekledi. Wagner'in kurucusu Prigojin ise "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Vatana ihanet hususunda Putin tamamen yanılıyor. Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Wagner'in Putin yönetimine isyanı sonrası gerilim sürerken, Rusya Wagner konvoylarına müdahaleye başladı. Reuters, Voronej'de Wagner'e helikopterden ateş açıldığını belirtti. AFP’nin haberine göre, Belarus lideri Lukashenko, Prigojin ile Wagner birliklerinin hareketini durdurmak için görüştüğünü ve Prigojin'in Wagner askerlerini durdurmayı kabul ettiğini söyledi. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıkladı. Reuters, Kremlin ile anlaşma sağlayan Wagner güçleri, Rostov'dan çekilmeye başladığını duyurdu.