Rusya’nın samimiyet sınavı

Özellikle Rusya açısından.

Aslında gerçek net; ne Rusya ne Amerika. Türkiye’nin kendinden başka güvenebileceği kimse olmadığı gerçeğini, bu günleri yaşayarak öğreniyoruz.

Dün de maalesef Rusya ve İran ile birlikte ateşkesi sağlamak üzere geldiğimiz İdlib’te iki askerimiz daha Moskova’nın desteğini alan Esad Rejimi saldırıları sonucu şehit oldu.

Maalesef bu son saldırılarla son yirmi günde 16 şehit vermiş olduk. 60’dan fazla da askerimiz yaralandı.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, "Ateşkesi sağlamak üzere İdlib bölgesinde bulunan unsurlarımıza yapılan hava saldırısı sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır’ denildi.

Bakanlık, rejime yönelik hedeflerin ateş altına alındığını belirterek; 50’den fazla Rejim unsuru, 5 tank, 2 zırhlı personel taşıyıcı, 2 silahlı pikap, 1 obüsün imha edildiğini açıkladı.

Hava saldırısı detayı önemli. Türkiye’nin hava sahası kullanma ve askerlerini havadan koruma sorununun bizzat Rusya tarafından yaşatıldığı süreçte askerlerimizi hava saldırısı sonucu kaybettik.

Artık bu saatten sonra Rusya’nın daha doğrusu Rusya Lideri Vladimir Putin’in bizzat etkin olarak devreye girmesi gerekiyor.

Rus yetkililer ve askeri makamlarının Türkiye karşıtı açıklamaları ile Esad’a aktif destekleri Ankara için kabul edilemez bir noktaya gelmiştir.

İşin kopma noktasına doğru gidip Türkiye ve Esad arasında bir sıcak savaşa doğru sürüklenme ihtimali giderek artmaktadır. Zaten bunun emareleri artık sahada görülüyor.

Rusya seçimini nasıl yapacak, işte burası çok belirsiz ve tatsız.

Dün akşam, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Merkel ve Macron, İdlib’de derhal çatışmaların son bulması çağrısında bulundu.
İhtiyaç sahipleri için insani yardımların erişiminin engellenmemesini isteyen iki lider, Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İdlib’deki krizde siyasi çözümün bulunması için buluşmaya hazır olduklarını bildirdi. ABD de Türkiye’nin yanında olduğu mesajlarını yineliyor.

Açıkça söyleyelim, bu krizde bu şekilde yanaşan kim olursa olsun güvenmemek lazım.

Bu krizi yine çözecek olan Putin Rusyası olacaktır. Bu da, Esad’ı Soçi mutabakatı sınırlarına geri çekerek bu şekilde saldırılardan da men ederek hesap sorarak olacaktır.

Aksi takdirde, artık Türkiye’nin derecesi ve şiddeti ne olursa olsun askeri adımlarını daha sert atacağı giderek netleşmektedir.

Ümit edelim ; akıl öne çıksın ve Rusya bu çıkmazı görsün. Olası kötü bir tablonun kendisinin de işine gelmeyeceği ortada.