Seçim barajı nedir? 2023 seçimlerinde seçim barajı yüzde kaç? Seçim barajı kaça düştü? İşte partilerin baraj hesaplaması!

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne hazırlıklar başladı. Gözler 14 Mayıs’a çevrilirken, pek çok kişinin aklında seçim sürecinin işleyişi, seçim barajı ve seçim yasasındaki değişikliklerin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin sorular var. Peki, Seçim barajı nedir? 2023 seçimlerinde seçim barajı yüzde kaç? Seçim barajı kaça düştü? Seçim barajını yüzde 7 mi, yeni seçim barajı bu seçimlerde uygulanacak mı? İşte detaylar…

Seçim barajı nedir? 2023 seçimlerinde seçim barajı yüzde kaç? Seçim barajı kaça düştü? İşte partilerin baraj hesaplaması!

Türkiye 2023 seçimlerini bekliyor. Gözler 13. Cumhurbaşkanı seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 14 Mayıs’a çevrildi. Milyonların beklediği 2023 seçimleri ile ilgili pek çok süreç gündemde. Vatandaş seçimle ilgili her detayı araştırıyor. Özellikle de seçim barajının Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değişmesiyle birlikte yeni seçim barajının uygulanıp uygulanmayacağı pek çok kesim tarafından merak ediliyor. Peki, Seçim barajı düştü mü? Seçim barajı kaç oldu? Seçim barajını yüzde 7 mi, yeni seçim barajı bu seçimlerde uygulanacak mı? İşte detaylar…

SEÇİM BARAJINI YÜZDE 7 Mİ, YENİ SEÇİM BARAJI BU SEÇİMLERDE UYGULANACAK MI?

Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrası, "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz." hükmünü içeriyor. 

Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajını yüzde 7'ye indiren, ittifakın aldığı oyların milletvekili hesabı ve dağılımını değiştiren Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 6 Nisan 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, seçim yasasında yapılan son değişiklik, 6 Nisan 2023'ten sonra yapılacak seçimlerde uygulanabilecek.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE İNDİ

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak. Meclis'te grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak. Siyasi partilerin seçime girebilmesi için 41 ilde örgütlenmeleri ve büyük kongrelerini gerçekleştirmeleri gerekecek. İlçe, il ve büyük kongrelerini iki defa üst üste yapmayan partiler ise seçime katılma yeterliliğini kaybedecek. İl Seçim Kurulu başkanları, birinci derecedeki hakimler arasından kura ile belirlenecek.

SEÇİME GİREN SİYASİ PARTİLERİN BARAJ HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Siyasi partilerin milletvekili çıkarabilmesi için ya tek başına ülke seçim barajını geçmesi ya da bir ittifak içerisinde yer alması ve bu ittifakın toplam oyunun geçerli oylara göre belirlenmiş ülke barajını geçmesi gerekecek.

İTTİFAKTAKİ KAÇ PARTİ SEÇİM BARAJINI AŞMIŞ SAYILACAK?

Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi gerekmiyor. İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.

SEÇİM BARAJI NEDİR?

Seçim barajı, seçimlerde kanunlarca belirlenmiş oy oranlarına göre, meclise girecek siyasi partilerin belirlenmesini sağlayan bir uygulamadır.