Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin

Ev sahipliğini Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Fatma Şahin’in üstlendiği Horasis Global Toplantısı için gittiğim Gaziantep’teki ilk günüm, eski bir hamamdan dönüştürülen Udma Peynir Müzesi’ndeki kahvaltıyla başladı.

Kalabalık bir gazeteci heyetinin davetli olduğu büyük masasındaki tepsilerin (sini) üzerinde dizili kahvaltılıkları anlatmama gerek yok sanırım.

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin nezaket gösterip yanına davet etti. Kahvaltı esnasında bir yandan da “Bak bunu da yemelisin, şunun tadına mutlaka bakmalısın” diyerek ve her önerdiği Antep usulü kahvaltılığın geçmişini, nasıl hazırlandığını ve pişirildiğini de anlattı.

Peynir Müzesi restoran olarak da işletiliyor aynı zamanda. Her sabah kahvaltı ikram ediliyor ve denildiğine göre günler öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyormuş. Kişi başına 250 lira bu arada.

Başkan Şahin bütün gün biz gazetecilerle birlikte oldu ve yaptığı çalışmaları, kültürel yatırımları tek tek gezdirdi. O olağanüstü Panorama Müzesi, dünyada eşi benzeri olmayan Havara Kafe, Galle Park, Baharat Müzesi, restore edilmiş Bey Konakları, Haşıl Restoran ve daha niceleri.

Bunları anlatacağım ama günün sonunda edindiğim kanaat şu oldu:

Fatma Şahin belediyecilikte kendini aşmış ve şehrine âşık bir Başkan olduğunu kanıtlamış. Altyapısıyla, restorasyonlarıyla, Gaziantep’i bir Gastronomi Şehri’ne dönüştürmesiyle, sanayi yatırımları, metro ve tramvay hatlarını çoğaltmasıyla… Gitme amacımız olan ve dünya ölçeğinde 300’e yakın CEO ve yatırımcının katıldığı Horasis Global Toplantısı ise tüm yaptıklarını adeta taçlandırmış durumda.

Bu çok net. 

Peynir Müzesi’ndeki kahvaltıdan sonra “yediklerimizi sindirmek” için çarşı içindeki o meşhur tarihi Tahmis Kahvesi’ne gittik. 

Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin - Resim : 1

O kahvenin özelliklerini öğrenirken de, ardından gidip gezdiğimiz Panorama Müzesi’nin ve hemen karşısındaki Belediye tarafından yapılan, bir tır dolusu demir-çelik, tahta ve camdan oluşan atık malzemeyle dekore edilen bir mimari şaheser; Havara Kafe’de dinlenip orada çalışan ev kadınlarının yemeklerinden tadarken de anlıyoruz ki Fatma Şahin şehrin her noktasını birer fırça darbesi dokunuşuyla güzelleştirmiş. 

Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin - Resim : 2

Özellikle Panorama Müzesi’ndeki o muazzam tuvalin hikâyesini dinlediğimde şaşırıp kaldığımı söylemeliyim. O tuvali yapan tek kişiyi Sibirya’da bulup yaptıran bir Başkan’dan söz ediyoruz burada. Zaten temel atma töreninden başlayarak hep elini üstünde tutmuş çalışmaların.

Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin - Resim : 3

Tuvalin boyama çalışmaları Antalya’da yürütülmüş. Kurulan tarih ve sanat ekibi her 15 günde bir Antalya’ya gidip tek tek her santimetrekaresini kontrol etmiş ve ortak bir çalışma yürütülmüş. İnsanı izlerken Gaziantep’in kurtuluş mücadelesinde yaşadıklarının adeta içine çeken bu müthiş dört boyutlu görsel panorama size eski adıyla Gazi‘âyıntâb Müdâfaası günlerini yaşatıyor. Müzenin Müdürü Sıtkı Severoğlu Panorama Müzesi’nin o meşakkatli ve 8 yıl süren kuruluş serüvenini anlatırken bu büyük eserin Gazi şehrimize layık olduğunu anlıyorsunuz.

Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin - Resim : 4

Müze çalışmaları henüz bitmeden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gezdirip görüşlerini de almış bu arada. 

Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin - Resim : 5

Erdoğan eminim ki Fatma Şahin’i doğduğu şehre hizmet etmek için görevlendirdiği için bir kez daha mutlu olmuştur.

Dediğim gibi, Şahin şehrinin insanına temas eden ve onlarla bire bir ilişki kuran başkanlardan.

Şehrine âşık bir Başkan: Fatma Şahin - Resim : 6

Özgeçmişi de çalışkanlığını, azmini ve sabrını simgeliyor.

Başkan Şahin Gaziantep doğumlu, ilk ve orta öğrenimini doğduğu kentte tamamladı ama aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Fakültesi’nden Kimya Mühendisi olarak mezun olduğu biliniyor. Mezuniyetten sonra başarılı bir iş hayatı geçmişi var. SANKO Holding’de 18 yıl boyunca İşletme Mühendisi ve İşletme Müdürü olarak çalışması ona büyük deneyim kazandırmış.

Sonrası malum. Siyasete giriş. Önce 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Gaziantep İl Kurucu Üyeliği, ardından 2002 yılından itibaren 22. 23. ve 24’üncü dönem Gaziantep Milletvekilliği, 2011’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Meclis görevi boyunca Sanayi Ticaret ve Enerji Komisyonu üyeliği, Tuz Gölü Araştırma Komisyonu üyeliği, AK Parti Merkez Kadın Kolları Başkanlığı, 8 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı, Asya Belediye Başkanları Forumu Başkanlığı, Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Başkan Yardımcılığı, Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölümü (UCLG-MEWA) Başkanlığı ve 2014 yılından bu yana Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Başkan Yardımcılığı… 

Say say bitmez, hangi birini söyleyelim… 

Bu arada 2021’de OECD Şampiyon Başkanlar Girişimi’ne Türkiye’den seçilen ilk Belediye Başkanı oldu. Çevre, kadın ve çocuklara yönelik çalışmaları, sosyal ve ekonomik alandaki faaliyetleri nedeniyle de pek çok liyakat nişanı ile uluslararası ödülü mevcut.

Kendisiyle siyaset üzerine de konuştuk ama o daha ziyade yaptığı hizmetleri ve çalışmaları anlatmayı seviyor. Çünkü müthiş bir siyaset geçmişinin arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan var. Bakanlık seviyesinde ve uluslararası çapta bir siyasi kariyer yaptığı esnada Cumhurbaşkanı tarafından Gaziantep Büyükşehir için görevlendirildiğinde saniye sektirmeden doğduğu şehirde soluğu almış, disiplinli bir partili aynı zamanda.