Dünya korona virüse karşı savaşıyor

Dünya, daha önce tarihinde görülmemiş bir mücadelenin içinde. Korona virüs nedeniyle neredeyse tüm ülkeler alarm durumuna geçti. Korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ederken Avrupa ve Amerika'da panik başladı. İtalya'da ise vaka sayısı 17 bin 660'a yükseldi.

Dünya korona virüse karşı savaşıyor

İtalya'eda sayı 1266'ya yükseldi

İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 250 kişi artarak 1266'ya, toplam vaka sayısı ise 17 bin 660'a yükseldi

DSÖ: Avrupa artık koronavirüs krizinin merkez üssü haline geldi

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü haline geldiğini bildirdi.ABD'de Kovid-19 vakası 1504, ölü sayısı 39 oldu

ABD'de Kovid-19 vakası 1504, ölü sayısı 39 oldu

ABD’de teyid edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının 1504’e, ölü sayısının da 39’a ulaştığı belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre Kovid-19, 50 eyaletten 46’sına yayıldı.

ABD Basketbol Ligi NBA'in dün maçları askıya aldığını açıklamasının ardından bugün de Baseball Ligi yetkilileri mart ayındaki antrenman ve maçları ertelediğini duyurdu. Basketbol ve baseball liglerinin kararını Ulusal Hockey Ligi (NHL) ve Ulusal Futbol Ligi (NFL) takip etti.

Bulgaristan'dan olağanüstü hal ilanı

Bulgaristan'da korona virüs nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

İngiltere'de ligler Nisan ayına kadar ertelendi

İngiltere Futbol Federasyonu, korona virüs nedeniyle tüm liglerin Nisan ayına kadar ertelendiğini açıkladı.

New York eyaletinden sonra New York şehrinde de acil durum ilan edildi

Hafta başında New York Valisi Andrew Cuomo, salgının yayılma hızının artmasından dolayı New York eyaletinde acil durum ilan ederken, bugün de New York Belediye Başkanı Bill De Blasio, şehirde 'acil durum' ilan edildiğini açıkladı.

Dünya korona virüse karşı savaşıyor - Resim : 1

ABD'de yaşanan korona virüs salgınında önce çıkan başlıklar şöyle:

  • ABD'de Kovid-19 nedeniyle Virginia eyaletinde acil durum ilan edildi
  • Maryland eyaletindeki okullarda eğitime 2 hafta süre ile ara verildi
  • Baltimore Limanındaki yolcu gemisi terminali kapatıldı
  • Amerika Diyanet Merkezinde yer alan camideki cuma namazları ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi
  • New York şehrinin ünlü merkezleri salgın nedeniyle kapanıyor
  • Askerler gıda dağıtımı yaptı

Çin’de Kovid-19 salgınında can kaybı 3 bin 179'a çıktı

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, can kaybı 3 bin 179’a, vaka sayısı ise 4 bin 20’sinin durumu ağır olmak üzere 80 bin 813’e yükseldi.

Ülkede son haftalarda hızla gerileyen can kaybı ve yeni vaka rakamları tek haneye indi. Son 24 saatte salgın nedeniyle 7 kişi hayatını kaybetti, 8 yeni Kovid-19 vakası saptandı.

Söz konusu ölümlerin 6’sı salgının merkezi durumundaki Hubey eyaletinde olurken, biri Şandong eyaletinde gerçekleşti.

Virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 147’ye müşahade altındaki kişilerin sayısı 12 bin 161’e gerilerken, iyileşerek taburcu edilen kişilerin sayısı 64 bin 111’e çıktı.

Çin'e yabancı ülkelerden gelen vatandaşlarda saptanan ve "ithal vaka" olarak adlandırılan vaka sayısı da 88’e yükselirken, Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde vaka sayısı 131’e çıktı.

 

New York'taki Filipinler BM Daimi Temsilciliği, bir diplomatta koronavirüs çıkmasının ardından kapatıldı

Filipinler BM Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, 9 Mart'ta BM'de toplantıya katılan bir diplomatın ertesi gün rahatsızlandığı için doktora gittiği ve yaptırdığı koronavirüs testinin pozitif çıktığı belirtildi.

Açıklamada, Filipinler Daimi Temsilciliğinin koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatıldığı, bütün diplomatların kendilerini karantinaya aldığı ifade edildi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'dan AB'ye koronavirüs çağrısı: Dayanışma girişimlerinin engellenmemesini bekliyoruz

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle zor durumdan geçen ülkesine engel çıkarmamasını aksine yardım etmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Mattarella, yaptığı yazılı açıklamada, İtalya'nın AB’den beklentilerine değindi.

İtalya'nın zor bir durumdan geçtiğini vurgulayan Mattarella, "İtalya'nın koronavirüsün yayılmasına karşı olan deneyimi muhtemelen AB’nin tüm ülkeleri için yararlı olacaktır. Bu nedenle, haklı olarak, en azından ortak çıkar çerçevesinde, dayanışma girişimlerinin engellenmemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İtalyan Rainews24’ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Mattarella’nın açıklamasının, Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde’ın, İtalya'nın 10 yıllık devlet tahvilleri faizini düşürmesinin ECB’nin görevi olmadığını söylemesinin ardından geldiğine işaret edildi.

Diğer yandan, koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren İtalya’da hükümet, bu krizle mücadele için 25 milyar avroluk kaynak ayırdığını duyurmuştu. Ayrıca İtalya, bir süredir bu kriz sebebiyle AB’den bütçe esnekliği talep ediyor.

Ülkede, üç hafta önce patlak veren koronavirüs salgınında şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 1016'yı bulurken, hastalığın bulaştığı toplam kişi sayısı ise 15 bin 113'e ulaştı.

Rusya'da korona virüsü vak'ası 34'e yükseldi

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü Rusya’da da yayılmaya devam ediyor. Moskova'daki Yeni Korona virüs Enfeksiyonu Önleme ve Mücadele Merkezi, Rusya'da 6 kişide daha korona virüs (Covid-19) tespit edildiğini duyururdu. Merkez tarafından yapılan açıklamada, “Son 24 saat içerisinde 6 Rus vatandaşında daha korona virüsü tespit edildi. Bu kişilerin 4’ü Moskova’da 1’i Kaliningrad’ta 1’i ise Krasnodar’da yaşıyor. Tedavi altına alınan kişilerin sağlık durumları orta düzeyde olarak belirdi” ifadeleri kullanıldı.

Gabon'da ilk koronavirüs vakası görüldü

Afrika ülkesi Gabon'da ilk defa yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiği bildirildi.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Edgard Anicet Mboumbou Miyakou, yaptığı açıklamada, Fransa'nın Bordeaux kentinden 8 Mart'ta gelen 27 yaşındaki Gabon vatandaşında yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıktığını bildirdi.

Miyakou, hastanın karantinaya alınarak tedavisine başlandığını ifade etti. Öte yandan ülkede, 30 kişinin de koronavirüs şüphesiyle gözlem altında tutulduğu belirtiliyor.

Afrika kıtasında Gabon'un yanı sıra, Fildişi Sahili, Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Kamerun, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta da Kovid-19 vakaları görüldü. Kıtadaki toplam 135 koronavirüs vakasının 3’ü ölümle sonuçlandı.

Arsenal Teknik Direktörü Mikel Arteta'da koronavirüs tespit edildi

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal'den yapılan resmi açıklamada, Mikel Arteta'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı ifade edildi.

Arteta'nın kendini karantinaya aldığı kaydedilen açıklamada, "Mikel Arteta ile yakın temasta olan herkesi takip ediyoruz ve Kovid-19 ile mücadele rehberine uygun olarak kendilerini karantinaya almalarını öneriyoruz. Önümüzdeki dönemde bazı maçlara çıkamayacağız" ifadeleri kullanıldı.

Venezuela, koronavirüs sebebiyle Avrupa ve Kolombiya'dan uçuşları durdurdu

Ülke basınındaki haberlere göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Dünya Sağlık Örgütünün "pandemi" ilan ettiği Kovid-19 karşısında hükümetin aldığı önlemleri duyurdu.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra 8 kişinin Kovid-19'a yakalandığı Kolombiya'dan Venezuela'ya yönelik uçuşların 15 Mart'tan 15 Nisan'a kadar durdurulduğunu açıklayan Maduro, İran, Güney Kore ve Japonya'dan ülkelerine geri dönen Venezuelalılara ise kısıtlama uygulanacağını belirtti.

Kovid-19'un henüz Venezuela'da görülmediğinin altını çizen Maduro, yine de sıkı bir şekilde ülke olarak hazırlık yapmaları gerektiğini vurguladı.

Maduro, Venezuela genelinde 46 hastanenin Kovid-19 için hazırlandığını, özel hastanelerle de bizzat temas kurarak iş birliği yapmalarını istediğini aktardı.

ABD'nin uyguladığı yaptırımlara da değinen Maduro, yaptırımlar dolayısıyla gerekli olan ürünlere 3 katı maliyetle ulaştıklarına dikkati çekti.

Fransa'da Kovid-19 nedeniyle bazı spor müsabakaları yapılmayacak

Fransa Futbol Federasyonu (FFF) Başkanı Noel Le Graet, ülke genelinde düzenledikleri bazı spor müsabakalarının, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle askıya alındığını açıkladı.

Le Graet, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede 61 kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını nedeniyle yeni önlemlerin alınmasının gerektiğini belirtti.

Başkan Le Graet, bu çerçevede ülke genelinde amatör futbol ligleri, profesyonel kadınlar 1. futbol ligi, Fransa Kupası final maçı ve diğer tüm spor müsabakalarının yeni bir emre kadar yapılmayacağını duyurdu.

Libya'da Tacura Belediyesinde koronavirüs nedeniyle eğitime ara verdi

Libya'nın başkenti Trablus'a bağlı Tacura belediyesindeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle okullarda eğitime ara verildi.

Tacura Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19'dan korunma amacıyla gelecek pazardan itibaren eğitime 14 gün ara verilmesi kararı alındığı belirtildi.

Öte yandan ülkedeki bazı yerel medya kuruluşlarının haberlerinde başkentteki hastanelerde koronavirüs vakalarının bulunduğu belirtilmiş, ancak yetkililer bunu yalanlamıştı.

Arjantin Kovid-19 nedeniyle Avrupa, ABD, Çin, Güney Kore, Japonya ve İran'dan uçuşları durdurdu

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ülkesinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan önlemler kapsamında, 30 gün boyunca virüsten yoğun etkilenen ülkelerden gelen uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

Fernandez, virüse karşı alınan önlemler çerçevesinde bir kararname çıkarılacağını belirterek, bu kapsamda Avrupa ülkeleri, ABD, Güney Kore, Japonya, Çin ve İran gibi virüsten yoğun etkilenen ülkelerden gelen uçuşların 30 gün askıya alındığını bildirdi.

Kovid-19 teşhisi konulan, şüpheli vaka olarak adlandırılan ve son iki hafta içinde virüsten etkilenen bölgelerden ülkeye dönen kişilerin 14 gün zorunlu olarak karantinaya alınacağını ifade eden Fernandez, buna uymayanlara karşı cezai yaptırımlar uygulanacağını kaydetti.

Arjantin'de Kovid-19 nedeniyle 1 kişi öldü, vaka sayısı ise 31 olarak kayıtlara geçti.

Avustralya’da koronavirüs endişesiyle Formula 1 yarışı iptal edildi

Avustralya’nın Melbourne kentinde bu hafta sonu yapılacak Formula 1 Dünya Şampiyonası 2020 sezonunun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'si, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) endişesiyle iptal edildi.

Suudi Arabistan'da koronavirüs vaka sayısı 62'ye yükseldi

Suudi Arabistan resmi haber ajansının Sağlık Bakanlığından aktardığı açıklamaya göre, ülkede 17 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi. Virüs tespit edilen kişilerin 11'i yabancı uyruklu olarak kayıtlara geçti. Böylece ülke genelinde vaka sayısı 62 oldu.

Bolivya ve Peru'da Kovid-19 önlemleri

Bolivya ve Peru'da, Dünya Sağlık Örgütünün "pandemi" ilan ettiği yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasının önüne geçilmek amacıyla bir dizi önlemler alındı.

Bolivya'da Jeanine Anez başkanlığındaki geçici hükümet tarafından ülkede 3 kişide görülen Kovid-19'un yayılmasını engellemek amacıyla, 31 Mart'a kadar bütün seviyelerde eğitime ara verildi.

Cumartesi günü itibarıyla Avrupa'ya tüm uçuşlar askıya alındı ve konserler, kültürel, dini ve sportif faaliyetler ile binden fazla kişinin katıldığı etkinlikler iptal edildi.

Peru, Asya ve Avrupa'dan uçuşları durdurdu

Peru'da Kovid-19 virüsüyle mücadele için oluşturulan heyet, Asya ve Avrupa uçak seferlerini durdurma kararı aldı.

Kovid-19 virüsünün 22 kişide görüldüğü Peru'da mart ayının sonuna kadar eğitime ara verilme kararı alınmış ve 300'den fazla kişinin bir araya geleceği etkinlikler iptal edilmişti.

Japonya'da korona virüsü nedeniyle ölü sayısı 26'ya ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi (küresel salgın) ilan edilen korona virüsü Japonya'da bilançoyu arttırıyor. Japonya Sağlık Bakanlığı ve yerel hükumetlerin verilerine göre 2 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 26'ya yükseldi. Ölüm vak'alarının 7'sini daha önce karantina altına alınan Diamond Princess adlı geminin yolcularının oluşturduğu kaydedilirken, gemi dışında Japonya'nın farklı eyaletlerinden de 19 ölüm vak'ası bildirildi.

KKTC’de korona virüs vak'ası 5’e yükseldi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi karantina merkezinde tutulan 3 kişiye daha yapılan testler pozitif çıktı. 3 yeni korona virüs hastası ile birlikte toplam vak'a sayısı 5'e yükseldi. KTC Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Ülkemize gelen Alman turistler arasında olan ve gözlem altında tutulan hastalardan 3 tanesinin dün ateşinin yükselmesi üzerine Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesine sevk edilmiş ve yapılan tetkiklerin ardından 2 pozitif vak'a daha belirlenmiştir. Yine akşam saatlerinde 9 gün önce İngiltere’den ülkemize dönen bir KKTC vatandaşımız ateş gibi şikayetlerle bize ulaşmış, ardından yapılan tetkikler sonucu pozitif olduğu tespit edilmiştir. Böylece korona virüsü vak'a sayısı 5’e yükselmiştir” ifadeleri kullanıldı.

İran'da ölü sayısı artıyor

Korona virüs nedeniyle çok zor günler geçiren İran'da ölü sayısı her geçen gün artıyor. Üst üste tedbirlerin alındığı İran'da son bilgilere göre ölü sayısı 514'e, korona virüs bulaşan insan sayısı ise 11 bin 364'e yükseldi.

İran Genelkurmay'ı alınacak tedbirler kapsamında satış yerleri ile cadde ve sokakların boşaltılacağını açıkladı.

İspanya

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı ülke genelinde 15 gün "olağanüstü hal" ilan etti.