Son dakika! Bakan Nebati'den kredi açıklaması

Son dakika haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyasıyla buluşma toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Nebati 2021 yılındaki gerçekleşen kredi büyümesine dikkat çekti. İşte detaylar...

Son dakika! Bakan Nebati'den kredi açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyasıyla buluşma toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati 2021 yılındaki gerçekleşen kredi büyümesine dikkat çekti.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

2020 yılında 5 dolar olan buğdayın fiyatı şu anda 10 dolar.

Küresel gelişmeler ve Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle artan girdi maliyetleri yıllık enflasyonun Mart ayında yüzde 61,1 seviyesine yükselmesine sebep oldu. Enflasyondaki yükselişe bağlı olarak fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentilerinin de kötüleştiği bir dönemi yaşadık.

Gıda ürünleri temel ihtiyaç maddeleri ve tarımsal sulama ile meskenlerde kullanılan elektrikte KDV indirimini yaptık. 

Sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak 40 bine yakın işletmeyi bizzat saha denetimine tabi tuttuk.

Bazı bakliyet ürünlerine, yemlik ürünlere, karkas et ve sağlık bitkilerine ihracat kısıtlaması getirdik. Bitkisel yağlarda 30 Haziran'a kadar gümrük vergisini sıfırladık.

Son dönemde kredi büyümesinde ticari kredilerin sürükleyici rol oynaması bu yaklaşımımızı da teyit etmektedir.  

25 Mart tarihi itibarıyla kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyüme yıllık yüzde 18,9 iken tüketici kredilerinin büyümesi yıllık yüzde 15,5 seviyesindedir. Ayrıca ticari kredilerdeki ivmelenmenin önemli bir bölümünü ise özel bankalarca gerçekleştirilmesi ziyadesiyle sevindiricidir. 

Diğer yandan selektif kredi yaklaşımımızla kredilerin üretime yönelik sektörlere kullandırılmasını sağlıyoruz. Buna göre 2021 yılının sonuna kadar toplam ticari kredilerdeki artış yüzde 6,5 olurken imalat sanayine yönelik kredi artışı yüzde 11,3 seviyesine gelmiştir. 

İhracat kredileri 2021 yılının sonuna kadar yüzde 16 artışla ticari kredilerin genel büyümesine göre oldukça büyük bir performans göstermiştir.