Kuru kafalar ne renk? Siz hangi rengi görüyorsunuz?

Sosyal medyada bir renk tartışması daha başladı. Daha öncekilerden farklı olarak bu kez görülen renkler herkeste o kadar net ki, tereddüt eden yok. Kimisi mor ve turuncu, kimisi kırmızı diyor. Tüm taraflarda gördükleri şeyden emin.

Kuru kafalar ne renk? Siz hangi rengi görüyorsunuz?

Bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı bu kare dijital dünyayı ikiye böldü. Sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı bu karedeki kurukafaları Mor ve Turuncu bazıları ise Kırmızı olarak görüyor.

Söz konusu karedeki kurukafalar Mor ve Turuncu değil aslında Kırmızı. Zira renk pigmentleri, Munker-White (Munker illüzyonu) yanılsaması sebebiyle değişiyor.

Munker illüzyonu nedir?

Gideceğiniz yere gitmek için mor kafatasını takip etmenizi söyleyen bir işaret görürseniz, cevap basit gibi görünüyor: Sola sapın.

Fakat kafataslarını meydana getiren çizgileri ayırdığınızda, ikisinin de mor olmadığını görürsünüz; aslında, hepsi aynı renkte. Tekrar geri yerleştirip çizgili hale getirdiğinizde, mor ve turuncuya dönüşürler.

Renk pigmentleri, Munker-White yanılsaması sebebiyle değişiyor. Birbirinin aynısı iki renk tonunun etrafına farklı renkler konulduğunda, algımız değişiyor. Neden böyle olduğunu kimse tam anlamıyla bilmiyor fakat bu yanılmasa, muhtemelen renk tamamlama etkisinden kaynaklanıyor. Bu olgu, bir görüntünün etrafındaki nesnelerin rengine doğru eğrilmesine yol açıyor. Eğer siyah beyaz bir görüntüde gri renkli bir nesnenin etrafına beyaz çizgiler konursa, nesne daha açık renkli görünür. Siyah çizgiler konduğu zaman ise daha koyu görünür.

Pek çok sinirbilimci, görüş alanımızdaki pigmentler hakkında bilgi iletmekten sorumlu sinirsel sinyallerin ortalandığını düşünüyor; yani, ortalarda bulunan bir renk üretiyorlar. Burada kafataslarından biri önplanda mavi şeritlerle, diğeri ise sarı şeritlerle kaplanmış. Kafatasları etraflarında yer alan bu farklı şeylerin niteliklerini kazandıklarında, tamamen farklı renkte gibi görünüyorlar. Tuzağa düşmeyin: Her iki kafatasını da takip ederek düz devam edin.

Munker İllüzyonu, siyah kutucuklarla birlikte düzenlenmiş 2 farklı sıradan oluşan gri dikdörtgenlerin yer aldığı parlaklıkla ilgili optik bir illüzyondur. İllüzyonun tesiri ise: bu kutucuklara bakıldığında bir sıranın tonunun beyaz, diğer sıranın ise daha kapalı; koyu bir ton olduğu görülür.