Tatlı krizini önleyip kilo verdiriyor: Rooibos

Özellikle diğer çaylara kıyasla daha farklı özellikleri olması sebebi ile rooibos çayı son zamanlarda çok daha fazla araştırılmaya ve tüketilmeye başlandı. Peki popüler olduğu kadar da etkili mi? Daha yakından bakalım.

Diğer çaylardan farkı 

Rooibos çayı, kırmızı ve yeşil olmak üzere en temelde iki farklı çeşidinden oluşuyor. Kırmızı fermente olmuş hali, yeşil ise fermente olmamış halidir. Yeşil renkteki rooibos çayı antioksidan özellikleri bakımından daha yararlı olarak görülse de fermente olmuş rooibos çayı tat, renk ve koku açısından daha fazla tercih ediliyor. 

Rooibos çayını diğer çaylardan ayıran özellik ise içeriğinde kafein bulunmamasıdır. Bu da hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp problemleri olan kişiler için bu çayın çok daha rahatlıkla tüketilebilmesini sağlıyor. Birçok yeşil çayda siyah çay ile aynı miktarda kafein bulunması sebebiyle özellikle hipertansiyon hastalarında 2-3 fincandan fazlası sağlık problemlerine yol açabilecekken rooibos çayında bu tarz bir risk olmaması onu çok daha fazla tercih edilir kılıyor. Fakat her bitki çayında olduğu gibi rooibos çayını da tüketmeden önce doktora-diyetisyene danışmak ve tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor.

Rooibos çayının faydaları 

2020-2021 yılı içerisinde yapılan son araştırmalar, rooibos çayının insan sağlığı için bir çok konuda fayda sağlayabileceğini özellikle tedavi edici olarak değil, sağlığı destekleyici olarak kullanılması gerektiğini söylüyor. Bu etkilerin kanıta dayalı olması bizim için en önemli konu olduğu için, kanıta dayalı destekleyici faydalarına bakacak olursak;

Uykuya geçişi kolaylaştırıyor 

Stellenbosch Üniversitesi’ndeki bilim adamları uzun süredir devam eden araştırmaları sonucunda rooibos çayının vücuttaki kortizol (vücuttaki stresi arttırabilen hormonlardan biri) üretimini azalttığına dair bilimsel kanıtlar ürettiler. Aynı zamanda  içerisinde kafein bulunmaması ve rahatlatıcı bileşikler bulunması sayesinde özellikle uyku problemleri yaşayan kişilerin gece yatmadan önce 1 fincan rooibos çayı içmesi uykuya geçişi kolaylaştırdığı ve uyku kalitesini arttırdığı gözlemlenmiştir.  

Güçlü bir antioksidan 

Kırmızı ve yeşil çeşide sahip rooibos çayı İçeriğinde bulunan flavanoidler (bitkiye rengini veren antioksidan bileşenler) sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıklara karşı dirençte etkili olduğu kanıta dayalı olarak gözlemlenmiştir.  Aynı zamanda mide ağrı ve kramplarına karşı özellikle Güney Afrika’da mide rahatlatıcı olarak da kullanıldığı bilinmektedir.

Kilo vermede etkili, tatlı krizlerine iyi geliyor 

Özellikle kızıl Rooibos çayı içerisinde şeker bulunmamasına rağmen doğal olarak tatlı bir tada sahip olması sayesinde gün içerisinde içilen 1 fincan rooibos çayının daha sonrasında yaşanan tatlı krizlerini azalttığı, kan şekerini dengeleyebilecek özellikler barındırdığı gözlemlenmiştir. Bu sayede de tüketen kişilerde kilo vermeyi sağlanması onu daha çok tercih edilen bir çay haline getirecektir. Bazı araştırmalar rooibos çayının adipogenezi (yağ ve yağ doku oluşumu yağ ve yağ doku oluşumu) azalttığını gözlemlemiştir. Tüm bunların yanı sıra kilo verme, metabolizma hızını hızlandırma konusundaki etkileri hala araştırılmakta ve ‘’kilo vermede etkili ‘’ demek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Genel anlamda özellikle kardiyovasküler hastalıklar, uyku problemleri, bağışıklık sistemi, bağırsak sağlığı açısından faydalı olduğu bilinmekte ve uzmana danışmandan kullanılması önerilmemektedir.