Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye, İsrail'e ambargo uygulayan ilk ülke oldu

Katıldığı canlı yayın programında açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat İsrail'e ihracat kısıtlamasının detaylarını aktardı. Bakan Bolat, "Türkiye, İsrail'e ilk ambargoyu uygulayan ülke oldu." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye, İsrail'e ambargo uygulayan ilk ülke oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gündeme dair merak edilenleri katıldığı programda anlattı. Bakan Bolat'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

GAZZE'YE EN ÇOK YARDIM ULAŞTIRAN ÜLKE

"Dünyada BM nezdinde maalesef İsrail'e karşı toplu ya da bireysel bir ambargo kararı alınmadı. Başkalarını beklemeden tam 42 bin ton yardım malzemesini Gazze'ye ulaştırmayı başardık. Bütün dünyada Gazze'ye en çok yardım ulaştıran iki ülkeden biri Türkiye oldu.

İSRAİL'E İLK AMBARGOYU UYGULAYAN ÜLKE TÜRKİYE OLDU

Dünyada Türkiye, İsrail'e ilk ambargoyu uygulayan ülke oldu. Filistin ile yaptığımız ticaret İsrail limanları üzerinden gerçekleşiyor. İsrail'in Türkiye'nin yardım çalışmalarına karşılık vermemesi bizim açımızdan sabır taşını çatlattı. En son Ürdün üzerinden havadan yardım girişimimize engel olundu.

İSRAİL AÇISINDAN ÖNEMLİ ÜRÜNLER

Uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla bizden İsrail'e giden ihracatı özellikle önemli kalemlere sınırlandırma getirdik. Bunu yaparken herhangi bir kaybı önemsemedik. Bizim için önemli olan Gazzelilere zulmün sona erdirilmesi. Tespit ettiğimiz ürünler İsrail açısından önemli ürünler.

"FİLİSTİN EKONOMİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜM"

Bugün Filistin Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur ile görüştüm. Kendisi bugüne kadar gösterilen destek nedeniyle Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanımıza şükran duyduklarını söyledi. Bu kararla Türkiye'den Filistin tarafına ticaretin de etkilenebilecek olmasına karşın, bu kararın asıl hedefinin İsrail'in saldırganlığını durdurma, acil ateşkes ve Gazze'ye insani yardım konvoylarının geçişini sağlamanın hedeflendiğinin farkında olduklarını dile getirdiler ve bundan dolayı teşekkürlerini belirttiler."

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan'dan itibaren 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatın kısıtlanacağını açıkladı.

54 ÜRÜN GRUBUNDA İHRACAT KISITLANACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 9 Nisan’dan itibaren, 54 ürün grubunda İsrail’e ihracatın kısıtlanacağı bildirildi. Bakanlık açıklamasında, “Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir. Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır” ifadeleri kullanıldı.