Tırnak deyip geçmeyelim!

Fonksiyonel tıp tırnak muayenesine çok önem verir. Tırnakların rengi ve yapısına bakarak hangi vitaminlerin eksik olduğu hatta bağırsağımızın sağlıklı olup olmadığını bile anlayabiliriz. Çünkü vücudumuz bizimle konuşur.

Tırnağımızdaki beyaz ay yani tırnağın büyümeye başladığı yerde ki hilal şeklindeki beyazlık bütün tırnaklarımızda olmalıdır. Sağlıklı bir kişinin bütün tırnaklarında bu beyaz ay şekli vardır. Bir tırnak da dahi olmaması vücuttaki vitamin eksikliğini gösterir.(makro veya mikro besin açığını göstermektedir)

Tırnaklarımızın üzerindeki beyaz lekelere gelince (beyaz noktalar) bunun ise en büyük nedeni çinko eksikliğidir. Çinko vücudumuzda 300 ü aşkın değişik enzimin işlev gösterebilmesi için gerekli bir mineraldir. Hücre sağlığı için çok önemlidir. Peki biz bu çinkoyu nerelerden alabiliriz? Genellikle ;kuruyemiş özellikle kabak çekirdeği, badem, balık,kırmızı et ,yumurta vb alabiliriz.

Gelelim tırnakdaki dikine çizgilere…

Sağlıklı tırnaklarda dikine çizgi olmaz!

Öncelikle şunu belirteyim; bizim aldığımız gıdalardaki vitamin ve mineraller öncelikle organlarımıza gider, hücrelerimize gider, daha sonra saç ,cilt ve tırnağa gider. Eğer tırnaklara vitamin ve mineral gitmiyorsa o zaman bize vücudumuz alarm veriyor demektir!

Yani aldığımız gıdalardaki vitaminler yeterli değil ya da bağırsağımızda yeterli emilim olmuyor. Tırnaklarda ki dikine çizgiler ise en başta B12 vitamini olmak üzere bir çok vitamin ve mineralin eksik olduğunu bize göstermektedir.

Tırnaklarımız ve sağlığımız eşit seyir gösterir, biz sağlıklıysak tırnaklarımızda sağlıklıdır.

Tırnaklarımızda ki çöküntüler, toplu iğne başı gibi çukurluklar ise çok çok önemlidir…

Bu çöküntüler vücudumuzdaki bir otoimmün hastalığın yani bağışıklık sistemi hastalığının habercisi olabilir!

Vücudumuz burada alarm veriyor. Özellikle Alopesia dediğimiz saç kaybına neden olan bağışıklık sistemi hastalığı başta olmak üzere birçok otoimmün hastalığın habercisidir.

Tırnaklarında ki; toplu iğne başı gibi çöküntüleri olan insanlar bunu çok dikkate almalı öncelikle beslenme şeklini değiştirmeli:

Paketli gıdalardan(cips, bisküvi ,gofret,hazır kekler) rafine şekerden, gluten ve katkı maddeli gıdalardan( hazır yoğurtlar, meyveli sütler) asitli boyalı içeceklerden, işlenmiş etlerden (salam sosis vb ) uzak durmalıyız.

Bağırsak sağlığına dikkat etmeli ve gerekli olan D vitamini başta olmak üzere vitamin eksiklerini tamamlamalıdır.

Tırnaklarımız kuru ve ince ise yağlar ve bakım kremleri vs hiç uğraşmayalım o zaman da tiroid hormonlarınıza baktıralım.