Türkiye dikkat! Sıcaklıklar artınca ortaya çıkacak, şakası hiç yok. Belirtileri tek tek sıralandı

Arjantin'de dang humması vakasından ölümlerin artmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Türkiye'de geçtiğimiz yıl ciddi tehlike yaratan dang hummasına karşı dikkatli olunması gerektiği belirtilirken, hastalığın belirtileri de tek tek sıralandı.

Türkiye dikkat! Sıcaklıklar artınca ortaya çıkacak, şakası hiç yok. Belirtileri tek tek sıralandı

Arjantin'de hava sıcaklıklarının artmasının ardından ortaya çıkan sivrisinekler büyük sorun oluşturdu. Şu ana kadar dang humması kaynaklı olarak 40 kişi hayatını kaybetti. 

AA'nın BBC kaynaklı haberine göre, Arjantin Sağlık Bakanlığı dang humması vakalarının kontrol altına alınmaya başladığını dile getirdi. 

Bakanlık, kapı ve pencerelere sinek teli ve böcek kovucu kullanımı başta olmak üzere, üreme alanı olarak işlev görebilecek su kaplarının kaldırılması da dahil olmak üzere, sivrisinek karşıtı önlemlerin artırılması çağrısında bulundu.

TÜRKİYE DE TEHLİKEDE

Dang Humması hastalığının Türkiye'de de görüldüğü biliniyor. Bu sene de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sivrisinek görülme sıklığı artacak. Vatandaşların dang humması konusunda dikkatli olması gerekiyor. 

BELİRTİLERİ DE SIRALANDI

Sağlık Bakanlığı'nın resmi hesabında dang humması hakkında şu bilgilere yer verildi: 

Klinik muayene ve kan tetkikleriyle tanı konur. Virüs hastalığın 5. gününe kadar kandan izole edilebilir. Dang hastalarında HIV tarama testleri yanlış pozitif sonuç verebilir. Hastalığın hafif formunda mümkün olduğunca dinlenmek, ateşi kontrol altına almak ve ağrıyı hafifletmek için asetaminofen (parasetamol) almak, susuz kalmamak için su veya bol elektrolit içeren içecekler tüketmek önerilir. Aspirin veya ibuprofen kesinlikle kullanılmamalıdır. Dang humması semptomları birkaç saat içinde şiddetlenebilir. Dang ile hastalanan yaklaşık 20 kişiden 1'inde şiddetli dang gelişir. Daha önce bir dang enfeksiyonu geçirenlerde, bebeklerde ve hamile kadınlarda şiddetli dang humması gelişme riski daha fazladır. Şiddetli dang humması acil bir tıbbi durumdur. Şiddetli dang, şok, iç kanama ve hatta ölüme neden olabilecek daha ciddi bir hastalık türüdür. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Semptomlara yönelik tedavi uygulanır. Şiddetli dang humması belirtileri ve semptomlarına dikkat edin. Uyarı işaretleri genellikle ateşiniz ortadan kalktıktan sonraki 24-48 saat içinde başlar. Siz veya aile üyelerinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri gelişirse, hemen en yakın kliniğe veya acil servise gidin. Şiddetli dang humması uyarı işaretleri:

• Mide veya karın ağrısı, hassasiyet
• Kusma (24 saatte en az 3 kez)
• Burundan veya diş etlerinden kanama
• Dışkıda kan görülmesi veya kan kusmak
• Yorgun, huzursuz veya sinirli hissetmek

Amerika, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Pasifik Adaları'nda dünyanın birçok ülkesinde dang salgınları yaşanıyor. Dang humması riski olan bir bölgede yaşayan veya bu bölgeye seyahat eden herkes enfeksiyon riski altındadır. Seyahat etmeden önce, planlamanıza yardımcı olacak ülkeye özgü seyahat bilgilerini bulun. Dünya nüfusunun yüzde 40'ı, yaklaşık 3 milyar insan, dang riski taşıyan bölgelerde yaşıyor. Birçok ülkede dang, önde gelen hastalık nedenidir. Dang humması 1960'lardan bu yana dünya çapında bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Hastalık, Karayipler (Porto Riko dahil), Orta ve Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adaları'ndaki birçok popüler turistik destinasyonda yaygındır.

Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular için risk mevcuttur. Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın bol olduğu yıllarda artmaktadır.