Türkiye'ye hızlı ve net bir uyarı geldi. 23 Mayıs'tan sonra patlama yapacak. Acil öğrenin

Doğu Karadeniz Bölgesinde bu günlerde havaların genelde soğuk ve yağışlı gitmesi kene vakalarını engellemedi. Kene vakalarında gecikme olsa da 23 Mayıs'tan sonra havaların ısınmasıyla patlama yaşanması bekleniyor. Uzman isimden de tüm Türkiye'ye yönelik önemli önemli bir uyarı geldi. İşte uyarının detayları...

Türkiye'ye hızlı ve net bir uyarı geldi. 23 Mayıs'tan sonra patlama yapacak. Acil öğrenin

Türkiye'de küresel iklim değişikliğinin etkisiyle mevsimsel kaymalar yaşandı. Mayıs ayına girmemize rağmen kene vakaları görülmedi. Ancak uzmanlar, kene vakalarında artışın havaların soğuk gitmesine rağmen engellenemeyeceği görüşünde. Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, tüm Türkiye'ye yönelik önemli bir uyarıda bulundu. 

Kırsal alanlara gidenlerin eve dönüşte mutlaka vücutlarını keneye karşı kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Kırsal alanlara gidenler mutlaka çoraplarını pantolonlarının üzerine geçirsinler, dönüşlerde de mutlaka vücudunu kontrol edip kene taraması yapması gerekir. Eğer kendi imkânlarıyla keneyi çıkartarak patlatıyorsa kene, içindeki virüsü kişinin üzerine kusabiliyor dolayısıyla hastalık daha kolay bulaşabiliyor. O nedenle keneler mutlaka ehil kişiler tarafından çıkartılması gerekir. Yağmurlu, sisli, soğuk havalarda kimse kırsal ananlara gidip kene ile karşı karşıya kalmıyor. Ancak havalar açtığı zaman herkes gidecektir diye düşünüyorum, dolayısıyla kene ile karşı karşıya kalmayı artıracaktır” ifadelerini kullandı.

Doğu Karadeniz bölgesinin sahile yakın olmayan tarafların kene bakımından daha riskli olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Karadeniz Bölgesinde sahile yakın olmayan taraflar, Zigana Dağının aşağıya doğru kısmı, Torul, Gümüşhane merkez, Kelkit, Köse, Bayburt, Şiran, Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk tarafları riskli bölgeler. Yine Artvin tarafı Ardanuç bölgesi riskli bölgeler arasında yerini alıyor” diye konuştu.