Yunanistan basını tv100'i takip ediyor: Cihat Yaycı'nın yazısı dört ayrı gazeteye taşındı

tv100.com yazarı Cihat Yaycı'nın Mısır ve Yunanistan arasında imzalanan yeni bir anlaşmayla ilgili yazısı Yunanistan medyasında tartışma yarattı.

Yunanistan basını tv100'i takip ediyor: Cihat Yaycı'nın yazısı dört ayrı gazeteye taşındı

Yunanistan medyası Cihat Yaycı'nın 22 Kasım 2022 tarihinde Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan Arama-Kurtarma Muhtırası ve 1 Aralık 2022’de ilan edilen Abdülhamid Han Sondaj gemisi navtexine yönelik uyarı ve çağrılarını manşetlerine taşıdılar.

Pentapostagma, Tourkika Nea, Protothema, Yunan Army Voice gazeteleri Yaycı'nın yazısına geniş yer verdi.

Pentapostagma

tv100 yazarı ve Mavi Vatan’ın teorisyeni Cihat Yaycı'nın yazısını sayfasına taşıyan gazetelerden ilki Pentapostagma.

Gazete Yaycı'nın yazısını, "Mısır ile Yunanistan arasındaki arama ve kurtarma operasyonları anlaşmasını hedef aldı. Yaycı, bu anlaşmanın pratiğe dökülmesini Seville Haritas’ının kabul edilmesi olarak değerlendirdi! Türk Hükümetine yönelik dolaylı eleştirilerini de yoğunlaştıran Cihat Yaycı; 'Türkiye bu anlaşmayı iptal etmek için gerekli adımları atmalıdır. İfadelerinin yanı sıra liderliğini yaptığı Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nden yaptığı açıklamada da 'Abdülhamid Han Gemisi'nin son navtex alanının Mavi Vatan sınırları içerisinde olmadığını belirterek Türk Hükümetine dolaylı eleştirilerde bulundu. Cihat Yaycı’nın hedef aldığı Seville Haritası sadece bir üniversite çalışması değil aynı zamanda 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne dayalı bir haritadır" sözleriyle yer verdi.

Yunanistan basını tv100'i takip ediyor: Cihat Yaycı'nın yazısı dört ayrı gazeteye taşındı - Resim : 1

Tourkika Nea

Yunan Tourkika Nea haber sayfası Cihat Yaycı’nın yazısını sert sözlerle eleştirdi.

Tourkika Nea; “Mavi Anavatan'ın neo-Nazi ruhani babası emekli Amiral Cihat Yaycı; Türkiye, Yunanistan-Mısır anlaşmasını iptal etmek için harekete geçmeli” ifadelerinde bulundu.

Yunanistan basını tv100'i takip ediyor: Cihat Yaycı'nın yazısı dört ayrı gazeteye taşındı - Resim : 2

Protothema

Protothema haber ise  "Mavi Vatan" teorisyeni Ankara'yı yeni Yunanistan-Mısır anlaşmasını iptal etmeye çağırıyor” sözleriyle sayfalarına taşıdı.

Gazete, "'Türkiye bu anlaşmayı iptal etmek için gerekli adımları atmalıdır' diyen ve son dönemde Türk hükümetine yönelik dolaylı eleştirilerini yoğunlaştıran 'Mavi Vatan' teorisyeni, Türkiye’nin bu anlaşmayı tanımadığını beyan etmesi gereklidir” ifadelerinde bulundu.

Yunanistan basını tv100'i takip ediyor: Cihat Yaycı'nın yazısı dört ayrı gazeteye taşındı - Resim : 3

Yunan Army Voice

Yunan Army Voice isimli askeri haber platformu ise Yunanistan’ın 17 Kasımda yayınladığı ve 23 Kasım 2022’de resmi olarak BM’ye başvurduğu Türk-Libya Hidrokarbon Alanındaki Mutabakat Muhtırası itirazını da Cihat Yaycı’nın açıklamaları üzerinden gündeme taşıdı.

Cihat Yaycı’nın “22.11.2022'de imzalanan Mısır-Yunanistan "Denizde Arama Kurtarmada İşbirliği Mutabakatı” Türkiye’nin arama kurtarma sorumluluk sahasını ihlal ediyor. İhlal etmekle de kalmıyor, yok sayıyor!” sözlerini alıntılayan Army Voice Cihat Yaycı’nın Yunanistan’ı art niyetli faaliyetlerle Türkiye’nin haklarını gasp ettiği açıklamalarına yer verdi:

Yunanistan basını tv100'i takip ediyor: Cihat Yaycı'nın yazısı dört ayrı gazeteye taşındı - Resim : 4

Diğer yandan haber içerisinde Yunanistan’ın BM şikâyeti ise şu şekilde:

- Türkiye ile Libya arasında imzalanan Hidrokarbon Mutabakat Muhtırası geçersiz bir anlaşmadır.

-Libya hükümetinin diğer ülkelerle sorun yaratan anlaşmaları imzalama yetkisi bulunmamaktadır.

- Libya ve Türkiye'den Mısır ile imzaladıkları MEB'deki kıta sahanlığına ilişkin ipso facto ve ab initio haklarını ve egemenlik haklarını ihlal etmektedir.

- Bu anlaşma Doğu Akdeniz’deki istikrarı ve barışçıl koşulları son derece olumsuz etkilemektedir.