ABD’den diplomatik fantezi

Net bir şey varsa o da; İç siyaset, diplomasi ve askeri alanlarında Türkiye’yi bu yaz çok ama çok sıcak bir gündem bekliyor.

Malumunuz iç siyasette aslında bir bakıma dış siyasette de Ayasofya’nın statüsünün müze olarak devam edip etmeyeceği ya da ibadete açılıp açılmayacağı meselesi sürekli gündemde olacak.

Ayrıca, her ilde gerekli imza ve üye bulunduğunda birden fazla baro açılması, kıdem tazminatları ilgili yeni düzenlemeler ve sosyal medyada yayın platformlarında gündeme gelmesi muhtemel yeni adımlarla ilgili tartışmalar giderek büyüyor.

Asıl dış politikada ise, Irak, Libya ve Suriye başlıkları gerçekten çok kritik bir sürece doğru gidiyor.

KAFA KARIŞTIRMACA

Ancak son olarak bir başlık ortaya çıktı ki artık pes dedirten türden. Birden kafalar karıştı. Amerikan Kongresi’nde bir teklife göre, ABD’nin Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri kendisinin almak istediği şeklindeydi.

Böylece Amerika alımına kesin karşı çıktığı S-400 füzelerini Türkiye’den satın alacak, kriz de çözülmüş olacaktı.

 Medyada üzerine ciddi ciddi tartışmalar yapıldı. O zaman gerçek bilgi ile olayı açmaya başlayalım.

Bazı değerlendirmelere göre, Türk Amerikan ilişkilerinde önemli bir gelişme olacak, Amerika Rus S-400’lerini Türkiye’den devir alacakmış.

GERÇEK NE?

İşte gerçek; Bu olsa olsa ciddiye alınmayacak diplomatik bir fantezi olabilir. Dışişleri Bakanlığı kaynakları ile konuştuk ve Amerika bu teklifi yaptı mı, yaparsa Türkiye ne cevap verecek diye konuyu araştırdık.

Öncelikle şunu söyleyeyim; Amerikan Kongresi’nde bu teklif, Türkiye yönelik tasarılar içinde sadece bir Kongre üyesi tarafından ortaya atılmış resmi olmayan bir ön öneri. Ve önümüzdeki kısa dönemde tartışılarak tasarıya eklenip eklenme eklenmeyeceği görüşülecek.

Resmileşmesi düşük bir ihtimal. Ancak; resmi hale gelse bile Türkiye’nin yanıtını size şimdiden söyleyeyim kesinlikle ret olacak.

İTİBAR MESELESİ

Neden mi ? Birincisi, böylesine bir adım Türkiye’nin itibarını uluslararası alanda hassas bir silahın alınarak başka ülkeye satılması anlamında ciddi anlamda zedeler. Güvenilirliğine zarar verir.

Ankara’daki kaynaklar, bu konunun ‘bir şaka, bir diplomatik fanteziden’ öte gidemeyeceğini açıkça ifade ediyor. Resmi hale gelse bile asla ve asla Türkiye tarafından Rus S-400 füzelerinin Amerika’ya verilmesinin söz konusu olmadığı, bunların ihtiyaç alımı olduğu ifade ediliyor.

PEKİ NE OLACAK?

Peki, S-400’leri Türkiye ne zaman aktive edecek? Ortada ağır işleyen bir süreç var ve biraz daha böyle devam edecek gibi görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile yaşanan bu soruna Amerikan derin devletinden daha farklı bakıyor. Türkiye’nin bu füzeleri almasının sebebini Amerika’nın zamanında Patriot füzelerini vermemesinden dolayı oluşan boşluğa bağlıyor.

Kasım’da yapılacak Amerikan başkanlığı seçimlerini de düşündüğümüzde, Trump’a biraz daha süre vermek anlamında belki bu ağır işleyen aktive süreci aynı şekilde bu seçime dek devam edebilir. Eğer Türkiye’yi kızdıracak bir yeni yaptırım tasarısı Amerikan Kongresi’nde gündeme gelmezse.

RUSLAR DA AÇIKLADI

Öte yandan Rusya’nın da bu füzeleri Türkiye verdiği ve izinsiz bir başka ülkeye verilemeyeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatalım.

Türkiye’nin Rusya ile de Amerika ile de, Suriye Libya ekseninde ayrı ayrı sorunları da var.

İşte tam bu noktada denge diplomasisiyle, ülkenin ulusal menfaatleri doğrultusunda akıllı optimum politikalar devam edecektir.

Amerika ya da Rusya diye bir taraf tutmak zorunda değiliz.

Tek tarafımız zaten Türkiye. Şimdiden not düşelim; Libya ve Suriye’yi çok konuşacağımız bir döneme giriyoruz.

SICAK YAZ

Olayın ne kadar karışık olduğunu size şöyle anlatayım. Türkiye’ye karşı Libya ve Suriye’deki bloklarda perde arkasında dönen dolapların bir ucu Libya’dan giriyor, diğer ucu Suriye’den çıkıyor. Herşey birbiriyle bağlantılı. Zamanla göreceğiz.

Ama size söyleyeyim, Suudi Arabistan da, Birleşik Arap Emirlikleri de, Mısır da, Fransa da, Rusya da Türkiye’nin Libya’da, Orta Doğu‘da, Suriye’de sürprizlerine hazır olsun. Çok önemli iki hamle geliyor.

Sağlıklı günlerde görüşmek üzere...