Abdülhamit Gül

Öncelikle istifa ve görevinden af talebinin hukuki farkını belirtmekte yarar var. İstifa tek taraflı bir hukuki irade beyanıdır. Yani karşı tarafın kabul etmesine ihtiyaç yoktur doğrudan hüküm ve sonuçlarını doğurur. Görevinden af talebi ise karşı tarafın kabul etmesine bağladır. Daha önce duyduğunuz istifası kabul görmeme tabiri ise hukuki bir alt yapısı olmayan, tamamen siyasi nezaket gereği söylenen cümlelerdir.

Dört buçuk yıl Adalet Bakanlığı görevini sürdürmek siyasi tarihimizde gerçekten büyük anlam ifade eder. Abdülhamit Gül’ün bu görev süresini dolu dolu geçirdiğini düşünüyorum. Siyasi atmosfere rağmen çok demokratik hamleleri oldu. Rüzgarın estiği yönün tersine, çok cesur açıklamalarda da bulundu. Gerçek bir demokrat ve hukuk devleti ilkelerine bağlı biri olarak görevini tamamladı. Örneğin;

●       Aynı maklubeye kaşık sallayanlardan fetö ile mücadele dersi alacak değiliz diyebilecek kadar dik durdu.

●       Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş dosyalarında uzun tutukluluk süreleri tartışılırken ve AHİM’den Türkiye aleyhine karar geldiğinde, ceza yargılamalarında tutuklama istisna olduğunu söyledi.

●       Siz yapın hukuk arkanızdan gelsin söylemine karşılık, hukuk rehberdir takip edilir, arkadan gelmez dedi.

●       Kimse, sosyal medyadan yargıya ısmarlama tutuklama talebi veremez açıklamasında bulundu.

●       Enis Berberoğlu davasında ilk derece mahkemesi Anayasa Mahkemesi kararına uymadığında, Anayasa Mahkemesi kararları, ilk derece mahkemesi için bağlayıcıdır, kabul etmesende gereğini yapmak zorundasın dedi.

●       Son olarak Ekrem İmamoğlu’nun mobese görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin ise kişisel verilerin ifşa edilmesini çok sert keskin bir dille eleştirdi.

Dört buçuk yılı yalnızca söylemlerle geçirmedi elbette Sayın Gül. Aynı zamanda icraat olarakta çok önemli işlere imza attı. Örneğin;

●       İfade almak üzere gece yakalaması çıkan kişinin geceyi nezarette geçirme devri bitti. İfade vermek üzere yakalaması olan kişinin, yakalandığı anda 10 gün içerisinde ifadesini vereceğine dair kendisinden taahhüt alınırsa, serbest bırakılmasına ilişkin düzenleme getirildi.

●       Çocuk teslimine ilişkin akademik ve pratik çalışmalar yapıldı.

●       Yargıda hedef süre getirildi. Böylelikle uzun yargılama sürelerinin önüne geçilmeye başlandı.

●       Uzlaştırma ve arabuluculuk gibi alternatif hukuki çözüm yolları uygulanabilir kılındı.

●       İnsan hakları eylem planı çalışmalarına başlandı.

Abdülhamit Gül, Adalet Bakanlığı gibi bir makamda uzun sayılabilecek bir süre görev yaptı ve görev süresini dolu dolu geçirdi. Henüz 44 yaşında Gül. Bakanlık dönemindeki uygulamalarıyla taraflı tarafsız herkesin saygısını kazandı. Önümüzdeki yıllarda siyasetinde belirleyici isimlerinden biri olacaktır.