Aile hukukunda yeni düzenleme neleri kapsayacak?

Aile hukukunda yapılacak çalışmalar ile süresiz nafaka, uzun süren yargılamalar ve boşanma davalarında tarafların hak arama hürriyetlerinde yapılacak düzenlemelerin neler olduğunu yazımızda birlikte inceleyelim.  

TÜRK MEDENİ KANUNU’NDA AİLE HUKUKU ELE ALINACAK

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç, 1 Kasım 2023 tarihinde Adalet Akademisi’nde gerçekleştirilecek programda başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere akademisyenler, yüksek yargı mensupları ve ilgililer tarafından Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen Aile hukukunun tüm yönleriyle ele alınacağını belirtti.

DAVALARIN UZAMASININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Türk Medeni Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemelerle onlarca yılı bulan yargılamaların daha kısa sürede tamamlanması ve aile mahkemelerince ödenmesine karar verilen yoksulluk nafakasının süresiz olarak değil belki de ilk kez hukukumuzda bir formül dahilinde evlilik süresi hesap edilerek nafakanın ödenmesi hususu gündeme gelecek.

ÖMÜR BOYU BORÇLANMAYA SON GELEBİLİR

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşulu ile geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Kanunun bu düzenlemesi gereğince bir günde, bir ayda evli kalınsa boşanma ile daha yoksul duruma düşecek olan tarafa mevcut düzenlemeler gereğince yoksulluk nafakası ödeme yükümlülüğü getirilmekte.

Söz konusu nafaka borcunun ödenmemesi halinde ise borçlunun emekli maaşı dahil tüm mal ve alacakları üzerine hacizler konulabilmekte, böylece nafaka borçlusunun çok zor şartlar altında yaşamasına neden olunabilmektedir.

NAFAKA ÖDEMEYENE CEZA

Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.

Sadece bu ceza nedeniyle bile nafaka borcunu ödeyemeyen borçluların defalarca kez hapse girdiği uygulamanın önümüzdeki dönem ancak yeni yapılacak bir düzenleme ile değişmesi mümkün.

Toplum içinde kanayan bir yara haline gelen süresiz nafaka sorununun nasıl çözümleneceğini, nafaka, velayet, boşanma gibi hususlarda kanun koyucunun toplumun haklı beklentilerine uygun olarak hareket edip etmeyeceğini hep birlikte izleyip takip edeceğiz.