Okul yolu cep yakıyor

Yeni eğitim öğretim yılının başladığı bugünlerde tüm hizmetlerde olduğu gibi okul taşımacılığında da fiyatlar maliyetlere bağlı olarak yükselmiş durumda. Bazı lokasyonlarda okul servis ücretleri bir önceki yıla göre nerdeyse iki kat arttı.

Türkiye’nin mega kenti İstanbul’da okul servis ücretlerinde uygulanması gereken tarifeyi ve okul servis araçlarının çalıştırılmasındaki önemli esasları gelin yazımızda birlikte inceleyelim. 

İSTANBUL’DA UKOME TARİFESİ UYGULANACAK 

UKOME tarafından belirlenen aylık ücretler eğitim – öğretim süresi olan sekiz, yedi ay üzerinden hesaplanarak toplam ücret belirlenmekte. Okulların iki gün açık olması durumunda aylık ücretin yüzde 60'ı, üç gün açık olması durumunda yüzde 75'i, dört gün açık olması durumunda ise yüzde 90'ı ödenecek.

İBB tarafından belirlenen tarifeye göre İstanbul’da en kısa okul mesafesi aylık 1.300,00-TL iken en uzak mesafe ise aylık 3.042,00-TL olarak belirlendi. Buna ilaveten 25 km’yi aşan her bir km için ise 26,58-TL talep edilebilecek. 

ÜCRETLER RESMİ VE ÖZEL OKULLARDA GEÇERLİ OLACAK 

Belirlenen ücretler resmi ve özel eğitim kurumlarında hizmet veren okul servis araçlarının okul ile öğrenci evi arasındaki taşıma hizmeti için geçerli olacak. İlgili mevzuatta yer alan standartlara ilave hizmetlerden yıl içinde yapılan geziler, özel ferdi kaza sigortaları, koltuk sayısından az öğrenci taşınması talepleri, lüks sınıf ve yüksek modelli araç kullanılması talepleri, özel ambulans anlaşması talepleri, hiçbir şekilde bu tarifeyle ilişkilendirilemeyecek.

ARAÇ TAKİP SİSTEMİ VERİLERİ AİLELERLE PAYLAŞILACAK 

Taşımacılar, öğrenci ve çocukların oturarak güvenli ve rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak. Okul servis araçlarında rehber personel bulundurulacak. Taşımada şehir içinde izlenecek güzergâh için belediyeden özel izin belgesi alacak taşımacı, hizmet akdine tabi olarak yanında çalışanların, sosyal güvenlik yönünden sigorta işlemlerini yaptırarak, araç takip sistemindeki verileri ailelerle paylaşabilecek.

BİLGİLENDİRME DIŞINDA GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ ÇALIŞTIRILMAYACAK 

Servis sürücüleri ile rehber personel, öğrenciler araçtayken sigara içmeyecek ve serviste zorunlu bilgilendirme dışında görüntü ve ses sistemlerini çalıştırmayacak. Güzergâhlar, Taşımacıyı Tespit Komisyonu ve sürücü tarafından belirlenecek. Güzergâhlar tespit edilirken hangi suretle olursa olsun tehlikeli ve kalabalık değil, öğrencilerin riske girmeyeceği noktalar ve yollar tercih edilecek. 

15 DAKİKA KURALI GETİRİLDİ 

Okul servis araçları, okula uzaklık, coğrafi ve iklim şartları dikkate alınarak öğrencileri ders başlangıcından en fazla 15 dakika önce okula teslim edecek. Öğrenciler evden daha erken alınarak okula erken bırakılmayacak, 15 dakikadan daha fazla bir süre bekletilmeyecek, ders bitiminde okuldan bekletilmeden alınarak evlerine bırakılacak. Okul servis araçlarının öğrencileri, okul açılış saatinden 15 dakika önce okula bırakmak ve okul kapanış saatinden 15 dakika sonra okuldan almış olmaları gerekecek. Servis araçlarında ayakta ve taşıma sınırı üzerinde öğrenci taşınmayacak. Komisyon, sözleşmede yer alan hükümlerin yerine getirilmemesi durumunda tek taraflı sözleşmeyi feshedebilecek.