Kredi kartlarında yeni rekor

Eylül ayında yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte ailelerin çocukları için yapmış olduğu okul, giyim, kırtasiye, servis ve yemek ücreti masrafları bir anda kredi kartı kullanım limitlerini zorlayacak hale getirdi.

Önceki gün Merkez Bankası tarafından kredi kartlarında uygulanacak faiz oranın artırılmasının tüketiciye etkisini yazımızda birlikte inceleyelim.   

OKUL MASRAFLARI BÜTÇEYİ ZORLADI

Aile ekonomileri eylül ayında zorlu bir imtihandan geçiyor. Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiyeden giyime, servis ücretlerinden yemeğe kadar birçok kalemde geçen yıla göre fiyatlar nerdeyse üç kart arttı.

Çocuklar için yapılması zorunlu masrafları karşılamak isteyen ailelerde eylül ayı kredi kartı kullanım miktarı yıl içindeki diğer aylara göre zirve yaptı.

SEMT PAZARLARINDA ESNAF KREDİ KARTI KULLANDIRIYOR

Para politikası kurulu tarafından politika faizinin yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilmesi sonrasında dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verilmiş olsa da okulların açılmasıyla birlikte çarşı pazar fiyatlarındaki ciddi artış ve zorunlu ihtiyaç kalemlerindeki yükselmeler tüketiciyi kredi kartı kullanımına mecbur bırakıyor.

İstanbul’un semt pazarlarında esnaf, müşterilerine kredi kartı postunu kullandırmak suretiyle satışlar yapmaya başladı.  

Bankalararası Kart Merkezi 2023 yılı temmuz ayı verilerine göre; kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile temmuz ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 138 artarak 752,5 milyar TL oldu.

Toplam kart sayısı 371,9 milyon adede yükselirken, kartlar ile yapılan işlem adeti 1,4 milyar oldu.

KREDİ KARTI KULLANIMINDA FAİZ ORANI ARTTI

Yapılan son faiz artırım kararından sonra kredi kartı kullanımlarındaki azami faiz oranı 3,11’den 3,56’ya, kredi kartı nakit çekimlerinde uygulanacak faiz oranı ise 3,87’den 4,32’ye yükselmiş oldu.

Bu durumda kredi kullanımda yıllık faiz oranı yüzde 42,72; nakit avans kullanımında yıllık faiz ise yüzde 51,84’e yükselmiş oldu.

Buna göre ticari olmayan kredi kartı kullanıcısı sade vatandaşın temerrüde düşmesi (borcunu vadesinde ödeyememesi) halinde hakkında başlatılması muhtemel icra takibinde talep edilebilecek faiz oranında çok önemli bir artış yaşandığının dikkate alınarak kart kullanımlarını gözden geçirmesi gerekecek.