Kentsel dönüşüm kanunu değişiyor

Mevcut yasal düzenlemeye göre birden çok kat maliki bulunan site ve apartmanlarda kentsel dönüşüm yapılması, riskli binaların yıktırılması, parsellerin birleştirilmesi, imar adası bazında uygulama yapılması gibi önemli hususların gerçekleştirilebilmesi için paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınması gerekmekte.  

AK Parti kurmaylarınca hazırlanan yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilip yasalaşması halinde paydaşlar toplamındaki kişi sayısının bir fazlasıyla riskli yapılar yıkılıp dönüştürülebilecek.

AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Mevcut uygulamaya göre, uygulama alanında cins değişikliği, tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk ve tescil işlemleri muvafakat aranmaksızın Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından resen yapılır veya yaptırılır. Bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilmektedir.  

AK PARTİ'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI

Adalet ve Kalkınma Partisi kurmayları tarafından üzerinde çalışılan tasarı, yeni yasama yılında Meclis Genel Kurulu’na gönderilecek. Önümüzdeki süreçte TBMM’ye sunulması planlanan kanun teklifine göre, kentsel dönüşümde kat malikleri anlaşma oranı üçte ikiden, salt çoğunluğa çekilecek.

Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranırken, hazırlanacak kanun teklifi ile bu oran salt çoğunluğa düşürülecek; kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek.

Bu şekilde riskli yapı yahut güçlendirilmesi gereken binalardaki kentsel dönüşüm sürecinde daha hızlı karar alınarak yarının bir fazlasıyla birlikte yerinde dönüşüm süreçleri tamamlanabilecek.