Aldatma sonrası evlilik ve ilişki nasıl devam eder?

Aldatma, partnerler arasındaki anlaşma ve güvenin başka bir bireyin duygusal, cinsel ya da romantik biçimde ilişkiye dahil olmasıyla bozulması olarak tanımlanabilir. Aldatma bir başka tanımda mevcut birliktelik dışında, üçüncü kişi ya da kişilerle yaşanan duygusal ve / veya fiziksel bir ilişki sonucu, mevcut birlikteliğin beklenti ve sınırlarının çiğnenmesi ve bu sebeple kaçınılmaz olarak, yalan içeren söz ve davranışların sergilenmesi anlamına gelir.

Aldatma sonucunda, genellikle aldatılan taraf üzgüdür, kırgındır, öfkelidir ancak bu durum, aldatan tarafın da acı çekmediği anlamına gelmez. Ayrıca önemli olan bir nokta da sanılanın aksine çiftlerin yüzde 70’inden fazlasının aldatma sonrasında halen bir arada kalma kararında olmasıdır.

Aldatan da aldatılan da acı çeker 

Peki her iki taraf da acı çekerken ve aynı zamanda bir arada kalmak isterken aldatma sonrası süreç nasıl yaşanmalıdır? Bir çok kişiye sorsanız, aldatma yaşamadan önce eğer ileride partneri tarafından aldatılırsa onu terk edeceğini söyleyebilir size. Ancak gerçek hayatta bu böyle olmuyor ve çiftlerin çoğu var olan düzenlerine devam etmek istiyor, eşlerinden ayrılmak istemiyor. Ancak aldatma sonrası da ilişki artık eskisi gibi olmuyor. Suçlama, savunma, vicdan azabı, öfke gibi duygular ilişkinin içinde kol gezerken ilişkiyi yeniden yapılandırmanın tek yolu “ANLAMAK” tır.

Aldatma sonrası ilişki nasıl tamir edilir?

Aldatmanın temel nedenlerini keşfetmek, aldatmayı bir sebep olarak değil ilişkideki gevşeyen iplerin, sıkılmayan vanaların, açık bırakılan öfke musluklarının bir sonucu olarak görebilmek, her iki tarafın da birbirini anlamaya olan gayreti ve aldatmanın da hayatın bir parçası olduğu gerçeğini kabul edebilmek, ilişkinin yeniden ve daha sağlam inşasında önemli rol oynamaktadır. Evet, aldatma sonrası ilişkiler, öncekinden çok daha kuvvetli, sağlam temelli olabilir, çiftler birbirlerini daha iyi anlayabilir ve keşfedebilirlerse... Sayın Prof. Dr. Mehmet Sungur’un da dediği gibi, “Acı onu anlayan ve araştıran kişiler için çok önemli ve paha biçilemez bir bilgi kaynağıdır” aslında.

İki tarafın da istemesi çok önemli

Çiftlerin böyle bir durum yaşandıktan sonra ilk olarak cevaplaması gereken soru yeniden bir arada kalmak isteyip istemedikleri olmalıdır. Eğer birlikteliğe devam etmek istiyorlarsa, aldatmaya giden süreci beraberce gözden geçirmeli, evlilikte nelerin eksildiğini ya da arttığını bunların sonucunda neler hissettiklerini birlikte konuşarak paylaşmalılardır. Bunu yaşayan ilk ilişkinin kendilerininki olmadığını da hatırlamalılar ve bu durumu (eğer beraberliğe devam edeceklerse) yakınlarla paylaşmadan kendi aralarında konuşup karar almalılardır. Eğer bu durumu kendi aralarında halledemeyeceklerine, yaşadıkları kırgınlık veya öfke gibi duyguları kontrol edemeyeceklerine inanıyorlarsa da bir uzmandan yardım almaktan çekinmemelilerdir.