İlişkilerde monotonlaşmanın önüne geçmek…

Monoton kelime anlamı olarak tekdüze, donuk demektir. Çok sıradan olan, heyecanı olmayan eylemleri belirtmek için kullanılır genellikle. Uzun süreli ilişkiler ve evlilikler de zaman içinde bu kelimeden bolca nasibini alır elbet.

 Hayatın koşturmacası içinde artık her şey rutine bağlar bir süre sonra. Aşık olduğumuz dönemlerde ne giyeceğimize bile 3 saat kafa yorduğumuz eşimiz için, evliliğimizin 8. Yılında 8 dakika bile düşünmez oluruz. Ev içindeki düzen her gün birbirinin aynı olmaya başlar. Sorumluluklar arasında, özen ve nezakete yer kalmaz olur. Böyle olunca da evlilik yada ilişki tuzu olmayan baharatı olmayan bir yemek gibi, karnımızı doyurur ama tat vermez keyif vermez bir hal alır. O zaman da insanlar sadece karnım doyuyor diye o yemeği yemeğe devam etmez ve farklı tatlar aramaya başlar ki, sorunların başlangıcı da buradan çıkar!

 Danışanlarıma da hep söylediğim bir söz vardır. EVLİLİK UZUN YOL DA ARABA KULLANMAKTIR! Şehir içinde trafikte, sürekli bizi tetikte tutan etmenler vardır, diğer arabalar, korna sesleri, kırmızı ışık, trafik levhaları.. Ama İzmir otobanına bağlandığınızda saatlerce hiç durmadan bazen 180 km hızla dümdüz bir yolda ilerlersiniz. Çok daha kolay gibi görünür ancak çok daha tehlikelidir bu uzun yol. Uykunuz gelir, yorulursunuz ve bir kahve içmezseniz, bir çay molası vermezseniz kaza kaçınılmazdır! Uzun süreli evlilikler ve ilişkiler de aynı uzun yolda araba kullanmak gibi, insanı uyuşturan, uykusunu getiren, yoran bir hal alır zamanla! Bu yüzden arada küçük molalar vermek gerekir. Bir hafta sonu tatili, bir ufak hediye, sebepsiz bir çiçek, her akşam hızla yenip toplanan sofrada bir iki mum, belki işe giderken cebine ufak bir not kağıdı bırakmak, belki gün içinde kısa bir mesaj… Uzun yoldaki çay molaları gibi, evliliğe de mola şart!

 ‘Amaaan canım biz artık bunca yıllık evliyiz çiçekle mumla tatille mi uğraşacağız’ diye düşünmemek lazım! Her ilişkinin de kıyafetler gibi, ayakkabılar gibi hatta insanlar gibi bir ömrü vardır. Ve eşyaların ömrünü uzatmak için nasıl özenle kullanmak, yüksek ısıda yıkamamak, düzenli temizlemek gerekiyorsa, insan ömrünü uzatmak için nasıl düzenli sağlık kontrolleri ve iyi beslenmek gerekiyorsa, ilişkimizi de uzun ömürlü tutmak için özenli davranmak gereklidir. Her gün yeniden ilk buluşmaya gidiyormuş gibi önem verirsek, aşk ve sevgi de her gün ilk gün ki tazeliğini koruyacaktır!