Aşı yaptırmayanı ne yapmak lazım?

Yaklaşık bir buçuk yıl dünya eve kapanmalarla bunaldı. İnsanlar hasretle normalleşmeyi bekledi ve sonunda kavuştuğu rutin hayatını kimse bırakmak istemiyor. Tabii can da tatlı. Bir yandan da korona olmak istemeyenler aşı karşıtlarına karşı ciddi tavır alıyor. Hele ki geçenlerde medyada altı boş olan bir haber duyuldu ki kıyametler koptu. Buna göre; Samsun Valiliği’nin iki doz aşısı olmayanları şehre almayacağı iddia edildi. Peşine de valilikten yalanlama geldi. Peki aşı olmayanları hukuken bir şehre almamak, seyahatlerini engellemek ya da sokağa çıkma yasağı koymak hukuken mümkün müdür?

Hukuken mümkün değil! 

Biz hukukçular için normlar hiyerarşisi hukukun en temel yapı taşıdır. Buna göre Anayasa’ya aykırı kanun, tüzük, tebliğ genelge olamaz. Anayasanın 23. maddesi ise yerleşme ve seyahat hakkını düzenliyor. Seyahat etme özgürlüğü ancak bir suçun soruşturması ve kovuşturması sebebiyle ve suçun önlenebilmesi için yalnızca kanun çıkarılarak sınırlanabilir. Anlayacağınız şu ki, yeniden karantina süreçleri olmadıkça, bir genelge ile kimsenin bir yerden bir yere gitmesine engel olmak hukuken mümkün değil. Hele hele aşı olmayanlara sokağa çıkma yasağı uygulamak doğrudan anayasayı delmek olacaktır.

Dayatmayla olmaz

Ben şahsen bir tıp adamı değilim ama bilime inanırım. Binlerce bilim insanı aşı olunması gerek diyorsa gidip yaptırmak gerektiği düşüncesindeyim, nitekim iki doz aşımı da ilk fırsatta yaptırmıştım. Peki aşı yaptırmayanların seyahat hakkı kısıtlanamıyorsa ne yapılabilir ? Ben aşıyla bu illetten kurtulabileceğimiz kanaatindeyim ancak hukuk dışı uygulamalar ile kimseye bir şey dayatamayız. Bu durumda toplumsal bir refleksle bu işin altından kalkabiliriz.

Medeni bir tepki lazım 

Alışveriş merkezleri, sinemalar, restoranlar, cafeler ve bunun gibi binlerce sosyalleşme alanları özel mülkiyete sahip yerler. Bu mekanların sahipleri organize bir şekilde aşı yapmayanları mekanlarına almayabilir. Aşı yaptırmayanlar medeni bir şekilde sosyal hayattan uzaklaştırılabilir. Belki ağır geliyor bu satırları yazmam bazı kimseler için ama inanın aklım almıyor. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan insanların bu kadar inatla aşı yaptırmamalarını anlayamıyorum. Yoğun bakımda olan hastaların yüzde doksanın aşısız olduğunu hatırlatıp herkese sağlıklı günler diliyorum!