Baş ağrınızın sebebi bu besinler olabilir!

Migren; genellikle tetikleyiciler ile ilişkili olan ve dünyada en çok görülen baş ağrısı türü olarak bilinen nörolojik bir hastalıktır. Erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha fazla görülmekle birlikte, kadınlarda ataklar daha sık ve uzun seyretmektedir.

Yapılan çalışmalarda beslenme şekli, migren ataklarını en çok tetikleyen başlıca faktörler arasında yer almaktadır. Diyetin yanı sıra; stres, hormon değişiklikleri, uyku bozukluğu, koku-ışık gibi tetikleyiciler de bulunmaktadır.

Migren ataklarında yediklerinizi not edin

Herkes için başlıca tetikleyici besin farklı olabilir bu sebeple özellikle migren atakları yaşadığınız günlerde öncesinde ne yediğinizi, nasıl bir gün geçirdiğinizi düşünerek ve bunları not ederek sizin için en büyük tetikleyiciyi bulabilirsiniz.

Migreni tetikleyebilecek besinler

Peynir (özellikle yağlı peynirler), turunçgiller, çikolata ve çikolatalı yiyecekler, kafein, (kahve, çay, yeşil çay vb.) süt ve süt ürünleri, Omega-6 yağ asitleri, (mısır özü yağı, Ayçiçek yağı vb.) konserve ve salamura besinler, Çin tuzu, sakatatlar ve midye.

Tüm bu besinler, migren ataklarına sebep olan başlıca besinler olsa da beslenme kişiye özel olduğu için farklı bir besin-besin grubunun size etki ettiğini düşündüğünüzde mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Migreniniz varsa aç kalmayın

Son çalışmalara göre uzun süre kendisini aç bırakan ve uzun süreli açlık sonrası yüksek karbonhidratlı beslenen kişilerde migren ataklarının daha fazla olduğu görülür. Özellikle reaktif hipoglisemi yaşayan bireylerde (kan şekerinin aniden yükselip, aniden düşmesi) migren ataklarının daha çok olduğu görülmektedir.

Fazla miktarda glisemik indeksi yüksek karbonhidrat tüketimi: Özellikle beyaz unlu gıdalar, patates, tatlı, şeker, pasta, börek, pilav, makarna, beyaz ekmek gibi besinler kan şekerini hızlı yükselttiği için kan basıncında değişikliklere sebep olarak migren ataklarını tetiklemektedir.

Alkolden uzak durun, bol bol su için

Bilindiği üzere alkolün diüretik etkisi bulunmaktadır ve vücuttan su atımına sebep olur. Aynı zamanda boş enerji kaynağıdır. Bu sebeple alkol tüketimi migren ataklarına en çok sebep olan faktörlerden biridir. Vücuttaki suyun yüzde 5 kaybı bile baş ağrılarını tetikleyicidir. Bu sebeple özellikle migreni olan kişilerin bu duruma daha çok dikkat edip günlük olarak, kilogramı başına 30 ml su tüketmesi önerilir.

Migreni hafifleten besinler

Migreni olanlar Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenilmelidir. Bunlar ceviz, fındık, balık ve zeytinyağında bolca bulunur. Açlık hissi geldiğinde bastırılmamalı, dengeli bir öğün yenmelidir. Rahatlatıcı egzersizler, meditasyonlar yapmak migren ataklarının azalmasında etkilidir. Posası yüksek bir diyet yapılmalı, glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Günde en az 5-9 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir.