CHP 29 Ekim'i neden 3 Kasım'da kutladı?

Kemal Bey’in önce emperyalizmin kalesi Amerika’ya, ardından sömürgeciliğin, köle düzeninin babası İngiltere’ye gidişi, hele hele kara paranın merkezi Londra’dan Türkiye’ye temiz dolarlar getireceği iddiaları, yelpazenin solunda soğuk rüzgarlar estirdi ama fırtınaya da dönmedi. Çoğu bıyık altından acı bir tebessümle “Ne yapıyor Kemal Bey?” demekle yetindi.

Başörtüsü çıkışından Amerika’da sekiz saatlik hamburger molasına, Türkiye Cumhuriyeti’ni uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlamasından hayali, “500 milyar dolar buldum” söylemine kadar; kimse ne yapmaya çalıştığına bir anlam veremedi.  Kemal Bey’in Londra serüveninde anlam verilemeyen başka şeyler de oldu. Mesela, 3 Kasım’da CHP İngiltere Birliği’nin, Londra’da düzenlediği Cumhuriyet Balosu’na neden katılmadı? Ve CHP İngiltere Birliği Başkanı Kasım Gül, herkese neden o akşam yemeğe Kemal Bey’in de katılacağını söyledi?

Londra’dan CHP’ye yakın, tanınmış bir Türk iş insanı aradı. Önce Kemal Bey’in “500 milyar getireceği” iddialarını konuştuk. “Kılıçdaroğlu’nun çelişkili açıklamalarını biz de anlamakta zorluk çekiyoruz. Daha önce ‘tefeci’ dediği kuruluşların kapısını çaldı. Altı boş görüşmelerdi. Masada, bu kuruluşların ikinci-üçüncü derecedeki danışmanları ile vardı. O danışmanların değil 500 milyar, 500 dolar yatırım yapacak yetkileri bile yok. Dikkat ettiyseniz o kuruluşlardan Kemal Bey’i doğrulayacak en küçük bir açıklama bile yapılmadı.”

Kemal Bey, kendinden bu kadar eminse, neden o kuruluşlar, en azından görüşmeleri ciddiye aldıklarına dair bir açıklama yapmamışlardı.

İş insanı, “CHP İngiltere Birliği de karışık bu aralar. Yakında kokusu çıkar” dedi.

Neydi kokusu çıkacak olan? Meraklanıp sorular sordum.

“Bekle biraz önce şu kredi konusunu bitireyim” deyince, dinlemeyi sürdürdüm:

“Kemal Bey’in kapısını çaldığı, Londra Finans Merkezi City ve Canary Warf, sürekli kara para aklama eleştirilerinin hedefinde olmuş kuruluşlar.  Bu konuda yazılmış kitaplar bile var. İstersen sana gönderirim. İkincisi ortada fol yok yumurta yokken, bu kuruluşlar hangi güvence ile Türkiye’ye yatırım garantisi verecekler? Kemal Bey bu konuyu uzatırsa, söz konusu şirketler, ‘yatırım güvencesi vermedik, böyle bir prensibimiz yok’ diye Kılıçdaroğlu’nu yalanlama yoluna bile gidebilirler. Tek kutsalı para olan bu finans merkezlerinin Kılıçdaroğlu’nun hayali iktidarına yatırım yapmaları ya da kredi açmaları imkansız.”

Araya girdim ve “Bunları konuştuk, yazdık, çizdik, sen karışıklığa gel” dedim.

Devam etti: “CHP İngiltere Birliği, 29 ekim Cumhuriyet Bayramı’nı 3 Kasım’da kutladı. Aynı gece Cumhuriyet Balosu düzenlediler.3 Kasım’da kutlanmasının nedeni Kemal Bey’in, Londra’ya gelecek olması. Yani 99 yıldır 29 Ekim’de kutlanan Cumhuriyet  Bayramı, 3 Kasım’a alınıverdi. Hadi bunu da geçtik. Kılıçdaroğlu’nun yemeğe katılacağı söylenerek, yüksek fiyatlarla iş adamlarına davetiye satıldı. Ama Kılıçdaroğlu gelmedi. “

Yapılan duyuruları araştırdım. Duyurularda Kılıçdaroğlu’nun yemeğe katılacağı yazmıyordu. Sezgin Tanrıkulu ve Ali Mahir Başarır’ın adı vardı. İş insanını aradım ve bunu hatırlattım. “Doğru. Programda görünmüyordu ama bize söylenen, Kılıçdaroğlu’nun yemekte olacağıydı. Yemeğe katılan iş adamları, Kemal Bey gelecek diye bekledi o gece ama gelmedi.”

Bir de CHP İngiltere Birliği adına çekilen 50 bin sterlinlik krediden bahsetti. “ Kredinin nereye harcandığı ile ilgili ortalık her an karışabilir” diye ekledi.

Başka bir kaynaktan aldığım bilgiye göre, Kılıçdaroğlu iki nedenle yemeğe katılmadı. İlki, 29 Ekim’i, 3 Kasım’da kutlamak, akıl alır gibi değildi. İkincisi de CHP İngiltere Birliği ile ilgili dedikodular Kılıçdaroğlu’nu rahatsız etmişti. Otele gidip dinlenmeyi tercih etti.