Cinayetler, Pergamon Müzesi ve Berlin

Bu cümleler Ahmet Ümit’in son romanı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nden. Ümit’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı, araştırma yaptığı polisiyesi nihayet okurla buluştu.

“Kayıp Tanrılar Ülkesi”, Ahmet Ümit’in polisiyeyi arkeoloji ve mitolojiyle harmanladığı, zengin ve usta işi bir roman. Ümit, kitabında okuru yeni bir karakterle, başkomiser Yıldız Karasu ile tanıştırıyor.

Berlin Emniyet Müdürlüğü’nün cevval başkomiseri Yıldız Karasu ve yardımcısı Tobias Becker, göçmenlerin, işgal evlerinin ve sokak sanatçılarının renklendirdiği Berlin sokaklarından Bergama’ya uzanan bir macerada, hayatı ve insanları yok etmeye muktedir sırların peşinde bir seri cinayetler dizisini çözmeye çalışıyor. Soruşturmanın Türkiye ayağında sürpriz bir ismin olaya dahil olmasıyla heyecanın dozu gitgide artıyor.

Kayıp Tanrılar Ülkesi, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde mitlere günümüzde yeniden hayat verirken, suçun çağlar ve kültürler boyu değişmeyen doğasını bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

Usta yazar, enteresan bir kurguyla ilerleyerek bir yandan cinayetleri anlatırken bir yandan Pergamon sunağının üzerindeki kabartmalarda anlatılan Tanrılar ile Devlerin savaşını Zeus’un ağzından aktarıyor.

Arkeoloji, mitoloji, tarih, tarihi eserlere sahip olma bilinci, göçmenlik, ırkçılık, suç. Bütün bu temaları içinde barındıran “Kayıp Tanrılar Ülkesi”, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda.

Özlenen sinema günleri İstanbul Film Festivali ile dönüyor

Nisan ayında çevrim içi olarak gösterimlerine başlayan 40. İstanbul Film Festivali, 18 Haziran–4 Temmuz arasında yeniden sinema salonlarında izleyicilerle buluşuyor.

Filmler, Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sinemaları’nda ve aynı zamanda yine çevrim içi programla izleyicilerin karşısında olacak. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışması da haziran ayında gerçekleştirilecek. Programda yer alan 16 uzun ve 6 kısa metrajlı filmin filmonline.iksv.org’da çevrimiçi gösterimi yapılacak.

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler festivalin büyük ödülü ‘Altın Lale’ için yarışıyor. Uluslararası Yarışma’da 9 ülkeden 11 film yer alıyor. Altın Lale için yarışan filmler 18 Haziran – 4 Temmuz tarihlerinde Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy sinemalarında gösterilecek.

Uluslararası Yarışma jürisinin başkanı ise başarılı yönetmen Radu Jude. Yönetmen Mahnaz Mohammadi, oyuncu Katia Goulioni, oyuncu Numan Acar, fotoğrafçı, yönetmen Fabrizio Maltese de filmleri değerlendirmeye alacak jüri üyeleri arasında.

“Sansür”, “Kod Adı: Nagazaki”, “Bekâretin Sonu”, “Nemesis”, “Şubat”, “Madalena”, “Cryptozoo”, “İnsan Faktörü”, “Ulbolsyn”, “Örümcek ve Kız” Uluslararası Yarışma bölümünde yarışacak olan yapımlar arasında.

4. İstanbul Film Festivali'nde haziran gösterimleri

Festival’in merakla beklenen bölümleri bu yıl Haziran Gösterimleri başlığı altında birleşti. Geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, ödüllü güncel filmler izleyiciyle buluşacak. Haziran gösterimlerinde yer alan filmler arasında En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ları dahil birçok ödül kazanan Nomadland (Chloé Zhao), oyuncu Daniel Brühl'ün yönettiği ilk film Karşı Komşu, Gia Coppola'nın son filmi Mainstream, Venedik'te Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan Yeni Düzen (Michel Franco), Berlin'de Gümüş Ayı Büyük Jüri Ödülü'nü kazanan Çarkıfelek (Ryûsuke Hamaguchi), bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülü'nü alacak olan jet rejisör lakaplı Çetin İnanç'ın yönettiği kült bilimkurgu Dünyayı Kurtaran Adam, Berlin'de büyük ödül Altın Ayı'yı kazanan Kaçık Porno (Radu Jude), yine Berlin'de En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Doğal Işık (Dénes Nagy), Questlove'ın yönettiği Sundance'te İzleyici Ödülü kazanan müzik belgeseli Summer of Soul, Hong Sang-soo'nun Berlin En İyi Senaryo ödülünü alan yeni filmi Takdim ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği, yeni restore edilen Metin Oktay melodramı Taçsız Kral sayılabilir.

40. İstanbul Film Festivali'nin çevrimiçi gösterimleri sinemaya ya da açık hava gösterimlerine gidemeyen izleyicileri ise çevrimiçinde buluşturuyor. Haziran programından 16 uzun 6 kısa metrajlı film filmonline.iksv.org’da gösterimde.