'Game of Thrones'a ilham olan tarihi roman serisi 'Lanetli Krallar'

Tüm dünyada hayranları bulunan ve kült bir yapım haline gelen ünlü dizi Game of Thrones’un (Taht Oyunları) çıkış noktası George R. R. Martin tarafından yazılan “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı epik fantezi roman serisiydi. Martin’in ilham kaynağı ise usta Fransız romancı Maurice Druon’un ‘Yakışıklı Philippe’ lakabıyla tanınan IV. Philippe dönemindeki Fransız monarşisini anlattığı epik tarihi roman serisi "Lanetli Krallar".

Kült seri 'Lanetli Krallar' 70 yıl sonra ilk kez Türkçede

İşte o tarihi roman seri yaklaşık yetmiş yıl sonra ilk kez Türkçede. Fransa’da 1955 yılında yayımlanmaya başlayan, George R. R. Martin’e de romanı ve dizisiyle tüm dünyada büyük yankı uyandıran ‘Game of Thrones serisini yaratma ilhamını veren seri Epsilon Yayınevi etiketiyle okurun karşısında. Fransızca aslında yedi kitaptan oluşan Maurice Druon imzalı seri Ahmet Deniz Altunbaş’ın çevirisiyle toplam üç ciltte yayımlanıyor.

Tamamı gerçeklere dayanan Lanetli Krallar, Fransa Kralı IV. Philippe, oğulları, kızları ve Tapınak Şövalyeleri’nin lanetinden başlayıp Capet hanedanının çöküşüyle Yüz Yıl Savaşları’nın köklerine uzanan olağanüstü bir tarihi roman serisi. George R. R. Martin de kitabı “Gerçek ‘Taht Oyunları’ nasıl olurdu diye düşünüyorsanız, yanıtı bu seride.” diyerek anlatıyor.

Benzerlerinden farklı olarak, gerçekte var olan tarihi kişileri ve yaşanmış olayları bir romana dönüştüren seri, ikonik kimlikleri birer roman karakterine indirgeyip onlar adına diyaloglar yaratarak son derece başarılı bir edebi eser olarak okuyucuya ulaşıyor.

"Stark'lar ve Lannister'lardan geri kalır yanı yok"

Game of Thrones serisinin yaratıcısı George R. R. Martin, kendisine seriyi yaratma ilhamını veren Lanetli Krallar’ın yazarı Maurice Druon için “Alexandre Dumas’dan sonra Fransa’dan çıkan en büyük tarihi romancı” yorumunu yapıyor. Ve bu seriyi “Bir tarihi romandan beklenecek her şey var: Demir krallar ve boğdurulan kraliçeler, savaşlar ve ihanetler, yalan ve şehvet, hanedanların rekabeti… Emin olun, Capet ve Plantagenet’lerin, Stark’lar ve Lannister’lardan geri kalır yanı yok" diye anlatıyor.