Demeç derbisi

Bu pazar Fenerbahçe- Galatasaray derbisi oynanacak. Geçtiğimiz hafta bu köşede Sivasspor - Galatasaray maçının tartışmalı pozisyonlarını yazdıktan sonra aynı gün hem Ali Koç hem de Erden Timur peş peşe açıklamalar yaptı. Her ikisi de konuşmalarının özünde adalet istiyor. Özellikle Ali Koç’un, “Bu hakem hatası değil, memleket meselesi” çıkışı oldukça iz bıraktı.

Maçın üzerinden bu kadar gün geçmesine rağmen hâlâ bir açıklama gelmemesi ise kafalarda soru işareti bıraktı.

Basın açıklamalarına damga vuran ve pek çok insana “bu olmadı” dedirten olay ise Ali Koç’un, Erkan Özdamar’ın askerlikten çürük raporu aldığını söylemesiydi. Çünkü gazeteci Hakan Can’ın edindiği bilgiye göre, hakem Erkan Özdamar, kanser tedavisi gördüğü ve düzenli kontrol altında tutulduğu için askerlikten muaftı.

Akıllara gelen soru ise yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bulunması gereken bu özel bilginin Ali Koç’un eline nasıl geçtiği ve Ali Koç’un bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşırken suç işlediğinin farkında olup olmadığı.

NOEL Mİ YILBAŞI MI?

2022 yılını geride bıraktık. Futbola doyduğumuz bir yıl oldu. Özellikle benim gibi Dünya Kupası tutkunları için final maçı gerçekten unutulmazdı.

Anlayamadığım bir konu var. Hristiyan inancına göre, 25 Aralık Hz. İsa’nın doğum günüdür ve her yıl dini bayram olarak kutlanır. Bu sebeple Hristiyan inancının yoğun nüfuslu olduğu Avrupa ülkelerinde Noel’de maç oynanmaz.

Ancak hem 31 Aralık hem de 1 Ocak gününde İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde resmi maçlar oynandı. Hatta Amerika’da NBA maçları tam bir yılbaşı şöleni şeklindeydi.

Bizim gibi Müslüman yoğunluğun olduğu bir ülkede neden resmi maçlar oynanmayıp hafta arasına ertelendi?

Bunun gerçekten mantıklı bir açıklaması olamaz.

RONALDO MÜSLÜMAN COĞRAFYADA

Futbol tarihinin şüphe yok ki en başarılı isimlerinden biri Cristiano Ronaldo. Manchester United ile olan kavgasının ardından serbest kalmıştı. Portekiz ile Dünya Kupası'nda ise son iki maçta yedek oturtulmuştu. Pek çokları için Coca - Cola şişesini masadan aldığı günden sonra yüzü gülmedi. Futbolun en önemli reklam destekçilerinden Coca - Cola artık üst düzey futbol organizasyonlarında Ronaldo’yu görmek istemiyordu.

Hâlâ daha Avrupa’nın üst düzey takımlarında oynayabilecek hatta Avrupa’nın pek çok takımını satın alabilecek olan Ronaldo, Suudi Arabistan temsilcisi Al Nassr’a transfer oldu. Kazanacağı uçuk rakamlar bâir kenara dursun, Ronaldo kendi markasını artık Müslüman coğrafyasına da açmış oldu. Portekiz, İngiltere, İspanya, İtalya’da ismiyle söz sahibi bir değer.

Almanya’da olmayı da çok istedi ancak Bayern Münih’in onu tercih etmediğini biliyoruz.

Çin liginde astronomik rakamlar artık yok, bu sebeple uzak doğuya açılamadı. Coca - Cola ile olan problemi sebebiyle Amerika’da olması zaten düşünülemezdi. Öyle de oldu. Müslüman coğrafyada hâlâ en üst seviye futbol oynayabilecek tarihin en büyük futbolcularından birinin forma giymesi, Katar’ın dünya kupası düzenlemesinden sonra olabilecek en büyük hamleydi.

HERKES BİRİNDEN ÖĞRENDİ; PEKİ YA O?

Geçtiğimiz hafta futbol gerçek anlamıyla babasını kaybetti. Dünyanın futboldaki ilk süper yıldızı, üç Dünya Kupası olan Pele hayata gözlerini yumdu. Sosyal medyada Pele ile ilgili muhteşem editlenmiş bir videoya denk geldim.

Eric Cantona, Johan Cruyff, Ronaldo Nazario, Maradona, Zidane, Messi, Cristiano Ronaldo gibi farklı dönemlerde ve farklı coğrafyalardan olan yıldızların atmış olduğu çalım ve gollerden bir video oluşturmuşlar. Hepsi en az bir kere Pele’nin attığı golü taklit etmiş. Yani modern zamanlarda bildiğimiz tüm futbol sihirbazlarının, numaralarını Pele’den öğrendiği gün gibi ortada.

Pele’de var olan ise, Allah’ın fizik dışında doğrudan onun zihnine bahşettiği bir ödül.