Dirençli kiloları kırmanın yolları

Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum, son 3-5 kilom kaldı ama gitmiyor diyorsanız ve herhangi bir sağlık probleminiz, insülin direnciniz, tiroid problemleriniz veya vitamin-mineral yetersizliğiniz yok ise bu durumda diyetsel değişikliklere gitmeniz gerekiyor demektir.

Peki nasıl değişiklikler yapmalısınız?

Öğün saatlerinizi değiştirmek: Bazen vücudumuz çok fazla adaptasyon gösterebilir ve beslenme saatlerinde farklılık yapmak metabolizmayı da farklılaştırabilir. Bu da kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

Yediklerinizi değiştirip çeşitlendirmek: Yapılan araştırmalar artık gösterdi ki, ekmek türümüzü bile her hafta değiştirmemiz gerekiyor. Her besinin vücuttaki etkisi de farklı olduğu için sağlıklı bile olsa her gün aynı şeyleri yemek bir süre sonra dirençlere sebep olabiliyor.

Yediklerinizi not almak: Gün içinde özellikle stresli zamanlarımızda farkında olmadan bir şeyler yiyebiliyor veya bazen fazlaca yiyebiliyoruz. Bunlara görünmeyen kaloriler diyoruz. Bunları görmenin ve yönetmenin en kolay yolu 2-3 gün her yediğinizi yazmak ve sonrasında incelemek.

Su tüketiminizi arttırmak ve bitkilerden/çaydardan destek almak: Özellikle, Zerdeçal, Çörek otu, keten tohumu, zencefil, kırmızı biber, kişniş ve karabiberi herhangi bir allerjiniz yok ise mutlaka beslenmenize eklemelisiniz.

Hareketinizi arttırmak/düzenli egzersize başlamak: Her gün 10 bin adım atan biri olsanız bile bir süre sonra vücudunuz icin bu “normal” olacaktır. Bu nedenle fark yaratmak icin bu sayının üzerine çıkmak ya da çeşitlendirmek gerekir.

Özellikle D vitamini, magnezyum, b12, çinko gibi vitamin mineral yetersizlikleri vücuttaki çoğu mekanizmada etkin oldukları için yeterli alıp almadığınızı kontrol edin

Tüm bunları yapmanıza rağmen yine de gitmeyen kilolarınız varsa, bir endokrin doktoruna görünmekte fayda var. Vücutta bir şeyler tam olarak yolunda değilse kilo vermemeniz çok normal. Eğer bir problem varsa da tamamen o soruna yönelik bir diyet uygularsanız kalıcı bir şekilde kiloları verebilirsiniz.

Sağlıkla kalın…