Ekrem İmamoğlu ALEVİ KARTINI açtı…

Geçen hafta cumartesi günü CHP’nin 100. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle Ekrem İmamoğlu’nun konuşma yapacağı bir panele davetliydim. Davet eden İmamoğlu’nun basın danışmanıydı. Gittim ve İmamoğlu’nun bana göre iyi hazırlanmış, hayli nitelikli olan konuşmasını dinledim. O sırada aklımdaki tek düşünce şuydu:

CHP Kurultayı'nda büyük sürprizler olabilir.

Bu düşüncemi besleyen iki emare vardı.

1- İmamoğlu altını dolduramasa da DEĞİŞİM demeye devam ediyordu.

2- Bir önceki dönem kendisini belediye başkanlığına taşıyan Canan Kaftancıoğlu’na karşı kaybeden eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ı yanından ayırmıyordu.

Bunları tv100’de, hemen iki gün sonrasında katıldığım Akşam Raporu programında Pınar Işık Ardor’un sorularını yanıtlarken anlattım ve “CHP’deki Alevi tabanın en güvendiği isimlerden biri olan Cemal Canpolat, İstanbul İl Kongresi’nde aday olup kazanır ve 200 delegenin tamamını peşinden sürüklerse, Ekrem İmamoğlu Kurultay’da adaylığını açıklayabilir” dedim.

Cemal Canpolat’ı 1997 ve daha sonra 2001 yılında iki kez genel müdürlüğünü yürüttüğüm CEM RADYO dönemimden yakından tanıyorum. Bir hayli sohbet etmişliğimiz var. O vakitler, küçük ölçekli bir iş adamıydı. Cem Vakfı’nın, o da dâhil pek çok Alevi yöneticisi ve ileri geleni, Deniz Baykal’ın liderliğindeki CHP’den çok şikâyetçiydi. Parti yönetimine Alevileri sokmadığını, adeta bir Alevi düşmanlığı yürüttüğünü belirtip, Baykal ve CHP yönetimini ÇERKES CUNTASI olarak adlandırıyorlardı. Kastettikleri, Deniz Baykal ve sağ kolu Önder Sav’la birlikte bazı CHP yöneticilerinin Çerkes oluşuydu. Bu arada ben Çerkes olduğumu söyleyince de utanıp sıkılıyorlar “Yaa, pardon, seni tenzih ediyoruz” diyorlardı.

Sonra arzu edilen oldu ve Baykal ile birlikte “Çerkes Cuntası” devrildi, yerine Pirom Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Şimdi de yıllardır pek çok CHP’li “ALEVİ CUNTASI” demeye başladı. Bu tanımı destekleyen pek çok sebep var. En başta da CHP’nin tavandan tabana tüm kademelerinde Alevi hâkimiyetinin mevcut olması.

Bu yüzden de bir Sünni olan Ekrem İmamoğlu’na Alevilerin güvenmeyeceğini, mevcut delege yapısından destek alamayacağını belirterek şans tanımayanların sayısı bir hayli fazla.

Bu büyük ölçüde doğru ancak Ekrem İmamoğlu oyunu tersten kurdu ve CHP içindeki önemli Alevileri yanına çekmeye başladı. Yukarıda da ifade ettiğim gibi Cemal Canpolat bunlardan biriydi ve oynanan satrançta “KALE” olarak adlandırılabilecek bir isimdi.

Bu arada iki gündür ilginç gelişmeler oluyor.

Ekrem İmamoğlu’na yakınlığı ile bildiğimiz Cumhuriyet Yazarı Orhan Bursalı’ya bir açıklama yapan Muş Merkezli Hormek Aşireti lideri Av. Ekrem Feroğlu aynen şöyle demiş:

“Kılıçdaroğlu Genel Başkanlığa adaylığını koymamalı. Dahası Kurultay’dan önce bunu açıklamalı. Tüm bu kargaşaya hızla son verilmeli. Seçmen özellikle parti yönetiminde yenileşme beklentisi içinde.”

Hormek Aşireti, Cumhuriyet tarihi boyunca çok sayıda milletvekili ve senatör çıkarmış önde gelen bir Alevi aşireti.

Diğer bir paylaşım da Gazeteci Şaban Sevinç’ten “ilginç toplantı” diye geldi.

Erdoğan Toprak, Zeynel Emre, Battal İlgezdi ve Ali Kılıç, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine İstanbul İl Başkan adayında uzlaşmak için toplanıyorlar. Toplantıda Erdoğan Toprak, Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik’in aday olmasını isterken, Battal İlgezdi eski İl Başkanı CEMAL CANPOLAT’ı öneriyor ve “Zaten Ekrem İmamoğlu burada olmadan İl Başkanı adayını konuşmamız yanlış, çayımızı içip kalkalım” diyor. Bunun üzerine hafif bir restleşme oluyor ve “O zaman herkes kendi adayını çıkarsın” denilerek toplantı sona eriyor.

Kısacası bu paylaşımla benim Cemal Canpolat öngörüm doğrulanmış oluyor.

Bu arada yine Alevi ve yakın zamana kadar Kemal Bey’in sağ kolu olan BATTAL İLGEZDİ gibi bir ismin de Ekrem İmamoğlu safında yer alması son derece ilginç. Battal İlgezdi’nin eşi Gamze İlgezdi her dönem Kemal Kılıçdaroğlu tarafından milletvekili yapılmıştı. Yakınlıkları çok fazlaydı. Rezidans daireleri olayını hatırlayalım.

Evet, bu gelişme Ekrem İmamoğlu’nun Kurultay’da eğer KAZANABİLECEK ÇOĞUNLUĞU elde ettiğine inanacak olursa ADAY OLACAĞININ işaretini veren önemli iki önemli gelişme.

Garantici çünkü.

Eğer kritik bir eşik söz konusuysa Özgür Özel adaylığını açıklar.

Kısaca Ekrem İmamoğlu Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmaya niyetli değil. İBB Başkanlığını kastediyorum. Eğer CHP Genel Başkanı olursa da İBB Başkanlığına aday gösterilecek kişinin havada karada kazanacağından, bunu gerçekleştirmek için de İYİ Parti ve HDP ile sınırsız ittifak içinde olacağından son derece emin.