Eyy Fitch! Sen kimsin?

Yeni yılın yaklaşmasıyla beraber ülke iyice seçim havasına girdi. Muhalefet kanadında seçimin kazanılacağına olan inanç tam. Son birkaç haftadır ise Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, deyim yerindeyse vitesi arttırdı.

AK Parti heyetinin HDP ziyareti, Ahmet Kaya çıkışı, Akşener'e çağrı derken, Cumhur İttifakı'nda hareketli haftalar yaşadık.

Adayı henüz netleşmeyen Altılı Masa ise 28 Şubat’tan sonra bir kez daha bildirge yayınladı ve bu defa Güçlendirilmiş Parlementer Sistem Anayasa Değişikliği teklifini tanıttı.

2023 seçimlerini bizler beklediğimiz gibi dış dünyadan da Türkiye’nin geleceğine ilişkin yakından ilgi ve takip var. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FİTCH’de 2023 yılı seçimleri hakkında bir araştırma yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından FİTCH pek sevilmese de yayınladığı raporun sonuçları onu mutlu edecek gibi duruyor. FİTCH’e göre Türkiye’de olacak seçimlerin üç ihtimali bulunuyor.

Birinci ihtimalde yüzde 55 ihtimalle Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak ancak meclis çoğunluğunu Millet İttifakı elde edecek. Yani İstanbul Belediyesi seçim sonuçlarının tam tersi. Bu ihtimal uluslararası pek çok şirket içinde “kaos senaryosu” olarak öngörülüyor.

Diğer iki ihtimalinde eşit şansı olduğunu söylüyor FİTCH raporu. Buna göre, ikinci ihtimalde Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan hem cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırken, Cumhur İttifakı da meclis de çoğunluğu elde ediyor. FİTCH bu ihtimali politik istikrar olarak adlandırırken, faizin düşürülmeye devam edeceğini, bu doğrultuda, dolar kurunun 2024 yılında 40 lirayı bulacağını söylüyor. İkinci ihtimale verilen şans ise yüzde 22,5.

Yine yüzde 22,5 olasılık verilen üçüncü ihtimalde ise muhalefet, hem cumhurbaşkanlığını hem de meclis çoğunluğunu kazanıyor. Kuruluş, bu rejim değişikliğine uluslararası sermaye güçlerinin, ilk etapta mesafeli ve güvensiz yaklaşacağını bildiriyor. Geleneksel para politikaları izlenirse, bu güveni ancak kazanabileceklerini söylüyor.

FİTCH raporunun sonuçlarına, kümülatif baktığımızda yüzde 77,5 ihtimalle Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kez daha seçimi kazanacağının değerlendirilmesi, uluslararası sermaye piyasalarının Türkiye’nin gelecek beş yılına dair net izlenimlerini ortaya koyuyor.