Genel af mı; infaz düzenlemesi mi?

Dün Twitter tt listesine baktığımda genel af etiketinin trend topic olduğunu gördüm. Bot hesaplarla sürekli tt yapılan bir ülke haline döndüğümüz için ilk etapta pek ciddiye almadım. Ancak atılan tweetleri görünce bir kez daha toplumda büyük bir kesimin genel af beklentisinin olduğu çok net anlaşılıyordu.

Bunun üzerine telefonu elime aldığım gibi Adalet Bakanlığı’nda üst düzey yetkili olan bir arkadaşımı aradım. Lafı evirip çevirip konuya getirdim. Haberler umut verici.

İlk olarak şunu söylemek gerek. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidar süresi boyunca af kavramına karşı çıktı. Toplumda cezasızlık algısı yaratılmasını hiç istemedi. Ayrıca uyuşturucu satışı, cinsel istismar, kasten öldürme gibi suçlarda da bugüne kadar infaz indirimine gidilmedi.

Bu sebeple bakanlıkça iki taslak üzerinde çalışma yapılıyor. Birincisi geçmiş yıllarda olduğu gibi infaz indirimine gitmek ve denetimli serbestlik süresini arttırmak. Masada olan ise denetimli serbestlik süresini beş yıla çıkartmak, infazı 1/2 ile hesaplamak. Kısacası 10 yıla kadar hapis cezası alan kişiler birkaç gün cezaevinde yatıp, infaza ilişkin hukuki işlemler tamamlanınca denetimli serbestlikten yararlanabilecek. Bu seçenekte geçmiş yıllarda olduğu gibi uyuşturucu ticareti, kasten öldürme, cinsel istismar, teröre ilişkin suçlar kapsam dışı kalacak.

Diğer taslak ise “Türkiye’nin Yüzyılı Vizyonu” kapsamında toplumun tamamen barışmasını sağlamak. Yani çok daha kapsayıcı bir genel af söz konusu. Terör örgütü üyeliğine dair suçları yine kapsamayacak ama terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme, kasten öldürme, uyuşturucu ticareti gibi suçlarında af kapsamında olması ihtimal dahilinde. Seçim öncesi böyle bir hamle kuşkusuz çok büyük bir heyecan da yaratacaktır.

UYARLAMA DİZİLER ÜZERİNE

Aslı varken suretini izlemem. Örneğin bir Kore dizisi Türkiye’ye uyarlanırsa bende hiçbir heyecan yaratmıyor.

Tabii ki de uyarlamalarda birebir kopyalama yapılmıyor. Ülkelerin şartlarına, geleneklerine, dizinin çekildiği döneme  göre farklılıklar olabilir ama değişmeyen şey hikayenin ana teması ve sonu. Aynı diziyi izleyip farklı sonuç beklemek zaten gaflet değilse de en hafif tabiriyle dalâlet olur.

Bu yazıyı yazdığım sırada henüz İmamoğlu davası görülüyordu. Basında iki yılın üstünde bir ceza verilip siyasi yasak getirileceğine dair haberler okuyorum. Aynı mağduriyeti yaşayan son insan nerede şu anda?

Yahu şikâyetçi yok, matufiyet yok.

Her felakette tatilden çıkan İmamoğlu iki yılın üstünde ceza çıksın diye dua ediyordur!