Goat: Messi!

Dünya Kupası başladığından beri GOAT tartışmaları alev almıştı. Bilmeyenler için söyleyeyim, GOAT’ın açılımı Greatest Of All Time. Yani tüm zamanların en iyisi. İlk olarak Muhammed Ali için söylenirken sonraları atlet şampiyonlar için kullanılan bir terim haline geldi.

Teniste Serena Williams ve Roger Federer bu unvanı fazlasıyla hak ediyor diyebiliriz. Takım sporlarında ise ilk olarak Michael Jordan GOAT olarak anılmaya başlandı. Kobe Bryant ve LeBron James ise basketbol için bazı çevrelerce bu unvanın son sahibi. 

Futbol da ise 1965 öncesi doğanların efsanesi Brezilyalı Pele’ydi. 1985 öncesi kuşağın efsanesi ise Maradona. Pele üç dünya şampiyonluğu alırken, Maradona bir final ve bir dünya şampiyonluğu ve çalkantılı kariyerine rağmen çok geniş çevrelerce futbolda tüm zamanların en iyisi olarak görülüyordu. 

Benim de içinde bulunduğum ancak ana akım spor medyasında henüz çoğunluğu elde edemediğimiz 1985 sonrası doğumlular için gerçek rekabet Messi ve Cristiano Ronaldo arasında olandır. Bizim kuşak Ronaldo Nazario’yu, Ronaldinho’yu Zidane’ı da gördü ama Messi ve Ronaldo bambaşka bir seviyeydi.

Messi ise Ronaldo ile olan rekabetinde, almış olduğu Balllon d’Or ödülleriyle bir adım önde görünüyordu. Artık 1985 öncesi kuşağında GOAT olarak kabul etmesi için önündeki tek engel Dünya Kupası'nı almasıydı. 2014 Dünya Kupası'nda finale kadar taşıdığı takımına, kupayı aldıramamıştı. Finali kaybettikleri Almanya takımı ise ev sahibi Brezilya’ya yarı finalde tam yedi gol atmış bir rakipti. 

Katar’da kupaya Suudi Arabistan yenilgisiyle başlasalar da Messi sonraki her maç kelimenin tam anlamıyla sazı eline aldı. Finale kadar beş gol üç asistlik harika bir performans sergiledi. Pazar günü oynanan final ise bırakın dünya kupalarını açık ara tarihin en iyi maçıydı. 

Messi’li Arjantin 2-0 öne geçti ve 78. dakikaya kadar rakibine şut dahi attırmadılar. Dünya Şampiyonuyla oynamak böyle bir şey olsa gerek. Fransızlar iki dakikada iki gol atarak maçı uzatmaya götürdü. Messi takımını bir kez daha öne geçirse de Mbappe, adeta bu defa idolü Ronaldo için kupanın diğer kulpunu bırakmıyordu. Fransa adına üçüncü golü attı ve maç penaltılara kaldı. Penaltılardan sonra artık her şey olabilirdi. Ancak herkes gibi Allah’ta Messi’nin kazanmasını istedi ve tüm zamanların en iyi futbolcusu tartışması muhtemelen bir daha açılmamak üzere son buldu.