Bu yöntem depremde hayat kurtarıyor! Hayat koridoru nedir? Deprem için hayat koridoru nasıl oluşturulur?

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depremlerle sarsıldı. Depremin vurduğu binaların un ufak olup çöküşü pek çok kişiyi dehşete düşürürken yeni binalarda bile yıkımın olması pek çok soruyu da gündeme getiriyor. Mevcut binaların durumu, depreme dayanıklılık ölçütleri, deprem öncesi alınacak önlemler de hazırlıklı olmak açısından büyük önem taşıyor. Yaşam alanlarında yapılacak birkaç değişiklik hayatınızı kurtarabilir. Peki, Deprem için hayat koridoru nasıl oluşturulur?

Bu yöntem depremde hayat kurtarıyor! Hayat koridoru nedir? Deprem için hayat koridoru nasıl oluşturulur?

Türkiye Kahramanmaraş merkezi depremlerle sarsıldı. Önce 7,7 sonrasında da 7,6 olmak üzere, pek çok artçı sarsıntı Kahramanmaraş ve 10 ili ağır bir şekilde vurdu. Binalar, toz bulutuna dönerken, yeni deprem yönetmeliğine uygun yapıların çökmesi de adeta dehşete düşürdü. Uzmanların, deprem ile ilgili uyarıları, deprem öncesinde yapılması gerekenler ile alınacak önlemler sıklıkla dile getiriliyor. Bunlardan en çok merak edileni ise hayat koridoru oldu.

HAYAT KORİDORU NEDİR?

Yapı içinde bulunan, deprem esnasında yapının tüm birimlerine yakın mesafede olan hayat koridoru yapı içindeki bireylerin kolayca ulaşabileceği, deprem esnasında yapı tamamen yıkılsa bile sağlam kalacak ve yıkılmayacak şekilde tasarlanmış, güçlü çelik malzemelerden imal edilmiş, yapıya etkiyecek olan ilave ağırlığı statik-betonarme projede etkitilmiş alan olarak tarif ediliyor.

DEPREM İÇİN HAYAT KORİDORU NASIL OLUŞTURULUR?

Hayat koridoru güvenli alan anlamına geliyor. Olabilecek en kötü senaryoya göre tasarlanan hayat koridoru, deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmanızı sağlamak amacı ile yapılıyor. Tasarımın içinde dolaplar da bulunuyor. Hayat koridoru içinde bulunan ankastre dolaplarda, temel gıda maddeleri, su, ilkyardım malzemeleri, periyodik kullanılan ilaçlar, fener, düdük, sinyal gönderici, telsiz, radyo, yeterli miktarda pil, powerbank, kazma, kürek, yangın tüpü, gaz ve toz maskesi vs gibi en kötü durumda dahi, enkaz altında kurtarılmayı beklerken hayatta kalmanızı sağlayacak malzemeler bulunuyor.