İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir?

Günümüzde çocuklarda görülen internet bağımlılığı aileleri kaygılandırıyor. Hal böyle olunca da aileler internet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? gibi sorulara yanıt arıyor. Peki, Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? Eğitimci Can Uysal merak edilenleri anlattı.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir?

Teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde artık telefon, laptop gibi elektronik aletleri kullanmayan çocuk kalmadı diyebiliriz. Ailelerin en büyük endişelerinden biri de internete bağımlı hale gelen çocuklarının durumu. Peki, İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocukların internete erişimini engellemenin doğru olup olmadığı tartışılıyor. Aileler de eğitimci insanlardan çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? gibi sorulara faydalı bir yanıt vermesini bekliyor. İnternet kullanımında kısıtlama getirmek doğru mu değil mi konusu tartışılırken, çocuklarımız çoktan bir internet bağımlısı haline gelmiş olabilir. Tüm bu kaygılarınızdan kurtulmanız için Eğitimci Can Uysal, çocuklara doğru internet kullanımının nasıl öğretilebileceğini ve ebeveynlerin bu noktada nelere dikkat etmeleri gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 1

ÇOCUKLARIMIZA DOĞRU İNTERNET KULLANIMINI ENGELLERİ KALDIRARAK ÖĞRETELİM!

Küreselleşen, gelişen ve değişen dünyamızda kuşaklar arası çatışmaların yaşanmasının mümkün olduğu; global köy kavramı ile zaman içinde siyasal kültürü, toplumsal yapıyı, iletişim örgüsünü ve özgürlük alanlarını yeniden yapılandırmaya ve geliştirmeye başlamıştır. Ülkeleri ve insanları ayıran kültür farklılığı giderek yok olmuştur.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 2

Farklı ülkelerde yaşayan bireylerin, birbirlerinin yazılarını görmesi ve yorum yapması bu konuda ortak veya farklı fikirlere sahip olması dünyanın küresel bir köye dönüştüğünün en basit örneğidir. Bilgiye hızlı ulaşma ve interneti kullanma düzeylerinin birbirine yakın şekilde seyrettiği hayatımızda dikkat edilmesi gereken yeni konular ortaya çıkarmaktadır.

İNTERNET KULLANIMINDA YENİLİĞE GİTMEK

Teknolojik gelişmelerle beraber bir dakika öncesi bile eski bilgi olarak nitelendirilir durumda bu yüzden kuşaklar arası yaşanan internet kullanımı sorunu ortaya çıkmaktadır. Bilgi almak, haberleşmek ve kültür gelişimine katkıda bulunan internet kullanımı son zamanlarda negatif yönleriyle ele alınmaktadır.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 4

ÇOCUKLARA İNTERNET KULLANIMINA SAAT SINIRI GETİRMEK DOĞRU MU?

Ebeveynlerin çocuklarına internet kullanımında saat sınırlaması koymasının ne kadar gerekli olduğu tartışma konusudur. Eğer sınır koyulacaksa bunun kaç saat ile sınırlı kalacağı; sosyal medya hesaplarının ya da bilgisayar oyunlarının çocuklar için ne gibi olumlu veya olumsuz sonuçlar doğuracağı sorunsalıdır.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 5

Çocukların yanı başında olan internete sınır koymak, dijital dünyadan uzak tutmak yerine teknoloji çağının içine doğan bu çocukları doğru internet kullanımını anlatmak çözüm olacaktır. Çocuklara kontrollü bir dijital saha oluşturulmuş olacaktır. Çocuklara okullarda verilen yeni medya ve dijital kullanım dersleri yeni dünyaya ayak uydurmamalarına yardımcı olacaktır.

Ailelerin de çocuk mahremiyet eğitimini ve sosyal ağlarda karşılaşacağı tehlikelerin farkına varabilecek olgunluğa getirecek eğitimleri vermesi ve internet kullanımı hakkında telkinlerde bulunması destekleyici yapı olacaktır. İnternette hangi sitelere girdikleri, ne kadar zaman harcadıkları, oynadıkları oyunların sohbet kısmının olup, olmadığı ailenin kontrolünde olmalıdır.

YAŞ GRUBUNA GÖRE İNTERNET KULLANIMI

Dijital çağın gerektirdiklerinden biri de çocukların yaş grubuna göre tedbir alınmasıdır. Okul öncesi ve ilkokul yaş grubu aynı önlemlere maruz bırakılmamalıdır. Bir diğer husus ise her çocuğun olgunluk düzeyinin aynı olmadığını bilmektir. Aynı yaş grubunda birbirinden farklı davranış ve tutumları olan, olgunlaşma seviyesi değişim gösteren çocuklar için de tercih edilecek yol farklı olmalıdır. Burada anne ve babanın çocuğunu çok iyi tanıyor olması önem taşımaktadır.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 7

Örneğin; bir çocuğun ödevlerini araştırıp merak ettiği bilgilerin peşine düşmesi interneti bilgi edinme kılavuzu olarak gördüğünü gösterir. Bilgisayar ya da telefon başında sadece oyun sitelerinde oyun oynayan ve sosyal ağlarda saatlerce vakit geçiren çocuğun ise interneti eğlence aracı olarak kullandığını gösterir.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 8

İNTERNET KULLANIMINDA ÇOCUKLARI NASIL YÖNLENDİRMELİYİZ?

Bir çocuğun rol modeli evde ebeveynleri, okulda öğretmenleridir. Bu yüzden aileler interneti doğru şekilde kullanmalıdırlar. Çocuklara internet hakkında anlatılan bilgiler hem pozitif hem de negatif bilgiler olmalıdır.

Çocukları rahatsız etmeden sohbet dili kullanmalı, internette oyun oynarken ya da sosyal medya üyeliği aracılığıyla karşılaşacağı (sahtecilik, istismar, dolandırıcılık) tehlikeler hakkında bilinçlendirilmelidir.Çocuğu dijital ortamdan uzak tutmak yerine bilgi edinebileceği ve kendini geliştirebileceği bir internet kullanımının keşfi için yolculuğa çıkartmalıdır.

İnternet kullanımında çocukları nasıl yönlendirmeliyiz? Çocuklara doğru internet kullanımı nasıl öğretilir? - Resim : 10

Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken her çocuğun aynasının ailesi olduğunu unutmamalıdır. Çocuk gördüğünü ve duyduğunu önce öğrenir, sonra taklit eder. Bu nedenle kitap okuyan ebeveynlerin çocukları kitap okurken, saatlerce sosyal ağlarda vakit geçiren ebeveynlerin çocuğu interneti sadece eğlence olarak görüyor.