Kim bu operasyonu çeken?

Dün futbolun içinden çok önemli iki ismi ofisimde ağırladım ve olayların perde arkasına ilişkin çok detaylı görüşmeler yaptım. Öte yandan hakemlikten çıkarılan çok önemli iki isimle de telefonda görüşme fırsatım oldu. Bu bağlamda hakemlerin tahkime yapmış olduğu itirazın hukuki gerekçelerini öğrendim.

Buna göre;

● Mevcut kadrodan yalnızca %20 oranında hakem çıkarılabilir. Süper lig hakem kadrosundan 11 hakem çıkarıldı, bu da yaklaşık %41’e tekabül ediyor.

● Süper lig hakem kadrosunda en fazla %30 oranında değişiklik olabilir. Yani en fazla 25 hakem olması gerekirken 28 hakem ile lig devam etti. Bunu geçici bir maddeye dayandırdılar. Ancak bu geçici madde yalnızca kadronun artırılmasına ilişkin. Bu maddeye dayanılarak toplam hakem sayısının %60’ına kadar klasman dışı bırakılabileceği iddiası hukuk dışıdır.

● Hakemlerin klasmanını belirlerken gözetilecek şartlar açıktır. Hakemleri klasman dışı bırakmak için ise ancak adli yargı kararı veya TFF yargı organlarınca verilecek bir hak mahrumiyeti kararı gerekmektedir. Mevcut hakemlerin böyle bir durumu olmadığı açıktır. Klasman dahi düşürmediğiniz hakemleri klasman dışı bırakmanız hukuken mümkün değildir.

Hakemlerin yapmış olduğu bu başvuruda bulunan tüm hukuki gerekçelere tamamen katılıyorum. Tahkimin de bu bağlamda özgür ve hür iradesiyle MHK’nın vermiş olduğu bu haksız karara son vereceğine inanıyorum. Tahkimin kararını yalnızca ben beklemiyorum. UEFA ve FIFA’nın da gözü kulağı bu kararda. Nedeni ise Cüneyt Çakır. Çünkü 2022 Katar Dünya Kupasında Cüneyt hoca pek tabi ki düdük çalacaktı.

Türk hakem tarihinde ilk olacak  

Milli hakemimiz Cüneyt Çakır üç kez Avrupa şampiyonasında düdük çaldı. Bu dünya kupasında da görev alırsa, arka arkaya üç dünya kupasında maç yöneten tarihteki ilk hakem olacak. Bu sebeple Cüneyt Hocanın dönmesi çok kritik. Ülke futbol tarihimiz için ise çok büyük bir anlam taşıyor. Ülkesini seven her insanın özellikle Cüneyt Çakır’ın ve gönderilen her hakemin görevine iadesi için elinden geleni yapması gerekiyor.

Cüneyt Hoca için ise yalnızca 15 gün var. Tahkim bu başvuruyu 3 ay içinde görüşüp karara bağlayabilir. Ama 3 ay sonra gelen karar, Cüneyt Çakır’ın dünya kupasında maç yönetmesini sağlayamayacak. İşin garip yanı ise şu; Cüneyt Çakır şu anda amatörde bile maç yönetiyor olsa UEFA ve FIFA tarafından görev verilebilir. Ancak doğrudan klasman dışı bırakılarak kolu kanadı kırılmış durumda. Günler çok sayılı. Tahkim üyelerine ise bu kararı görüşmek ve bir an önce karara bağlamak için tarihi bir görev düşüyor!